Marksová si zavařila. Zástupci české matky v Norsku žádají vysvětlení. Ministerstvo vzkázalo toto

Praha - Europoslanci Petr Mach, Tomáš Zdechovský a advokát Pavel Hasenkopf, který zastupuje matku Evu Michalákovou v kauze jejích dětí, které byly odebrány norskými úřady, žádají vysvětlení ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové k některým jejím výrokům. Podle Zdechovského se ze strany ministryně jedná o "ignoraci a lenost", Mach Marksové zaslal otevřený dopis s výzvou k osobnímu sekání.

Michaláková podle ministryně neříká veřejnosti plnou pravdu. "Obecně se domnívám a respektuji to, že rodinné kauzy, do kterých jsou zapleteny nezletilé děti, nemají vůbec co dělat na veřejnosti. Také se domnívám, že v médiích nemají co dělat fotky dětí paní Michalákové, byť mají přes oči černou pásku. Podle mého je to nedostatečné, fotky by být uveřejňovány neměly a kauza by se v médiích rozmazávat neměla, protože děti si ji dohledají a potáhne se s nimi celý život. Tu kauzu už nikdy nevymažou z veřejného prostoru. A to si myslím, že je špatně," uvedla v rozhovoru pro idnes.cz.

"I já jsem matka dvou malých dětí a opravdu se dovedu do jisté míry do paní Michalákové vcítit a ta situace je opravdu velice, velice složitá. Na druhou stranu musím říci, že i já jsem měla možnost seznámit se s částí toho spisu, který je přeložený, a jsou tam věci, které jsou vlastně v souladu s tím, co dnes řekla ta norská ambasáda. Nicméně na druhou stranu to jsou věci velice intimního charakteru z té rodiny a já si myslím, že ta maminka ani kvůli sobě ani kvůli těm dětem by je vlastně zveřejňovat neměla," uvedla ministryně v pořadu Události, komentáře.

Marksová prý situaci nezlepšuje

Tyto výroky se ale nelíbí českým zástupcům, kteří za práva matky v Norsku bojují. "Slova paní ministryně svědčí o její naprosté ignoraci a lenosti zjistit si relevantní informace nejen o případu Evy Michalíkové, ale také o x dalších případech, v nichž postupoval Barnevernet, velmi jemně řečeno, nestandardně. Není-li ministryně, do jejichž kompetencí spadá i oblast rodiny, schopná zjistit si dostatek informací a na základě nich jednat ve prospěch občanů, na místě jsou pochybnosti o smyslu jejího vládního působení. Paní ministryně Marksová by proto měla své výroky dostatečně vysvětlit a omluvit se, nebo rezignovat na svůj post!" uvedl ve svém komentáři, který poskytl serveru EuroZprávy.cz, europoslanec Tomáš Zdechovský.

Psali jsme: Europoslanec vyzval kvůli dětem odebraným norskými úřady ministryni Marksovou k rezignaci  

Pobouřen je i advokát Pavel Hesenkopf, který na sociální síti uvedl: "Toto je na osobnostní žalobu. Obrátím se na ministryni Marksovou s výzvou, aby se paní Eva Michalakova za výroky obsažené v článku veřejně omluvila."

O vysvětlení výroků žádá ministryni i Petr Mach, který je podle své tiskové mluvčí Kateřiny Kašparové "značně znepokojen dnešním vyjádřením ministryně ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové Tominové v médiích ke kauze českých dětí zadržovaných v Norsku."

"Podle jeho názoru její slova matce dětí situaci příliš nezlepšují, ba spíše naopak. Velice rád by se s ní proto setkal a vyzývá ji k tomu Otevřeným dopisem," doplnila  Kašparová, která připomíná, že Mach se už osobně setkal s matkou dětí a tento týden byl i u jejího jednání s norským úřadem pro ochranu dětí (Barnevernet), společně s europoslancem Tomášem Zdechovským, poslankyní Jitkou Chalánkovou a právníkem rodiny Pavlem Hasenkopfem.

Neříkáte pravdu, udeřil Mach na Marksovou

V otevřeném dopise Mach uvádí, že jednal i s norskou policií, která celý případ vyšetřovala, a nic podezřelého neshledala a žádné obvinění nepotvrdila. "Dokonce sama norská policie stojí na straně paní Michalákové, u soudu hodlá ve prospěch matky dětí svědčit osobně i policejní komisařka Torill Sorteová, která podnět na zneužívání dětí vyšetřovala. Řekla mi to osobně poté, co mi potvrdila, že veškeré podněty na zneužívání nebo týrání dětí se ukázaly jako zcela nepodložené," píše Mach.

"Uvádíte, že jde o „rodinný spor" – to ale rozhodně není pravda. Podle mě jde o šikanu matky úřadem, který od začátku nedbá na princip presumpce neviny. Dále jste dnes řekla, že když budou chlapci chtít, tak se jejich schůzky s matkou prodlouží. Dokážete si ale představit, co se děje v hlavě malého dítěte, které už tři roky v podstatě nevidělo svou matku (max. 2x ročně na chvíli, pod dozorem pěstounů, kdy matka své děti ani nesměla spontánně obejmout)? Takové dítě ji už dnes považuje za cizí paní a dobrovolně si neřekne o častější schůzky. Řekla jste, že „Norská strana maximálně respektuje to, co řekne dítě" – jak víte, že minimálně na začátku, krátce po odebrání, děti nechtěly ke své matce a opakovaně se po ní neptaly?" ptá se ministryně.

"Opravdu Vás neděsí, že české děti, z nichž jedno se prokazatelně narodilo v ČR (a není tedy pravdou tvrzení norské strany, že obě vyrůstají od narození v Norsku), už ani neumějí mluvit česky? Nepřijde Vám to jako cílené vymývání mozků? Nezaznamenala jste, že podobných případů už byly přinejmenším stovky? Nikdy jste neslyšela o tom, že pěstounství je v Norsku dobře placený byznys?" dodává v dopise europoslanec.

Závěrem dopisu připomíná, že za měsíc začne zásadní soud, ve kterém, jak doufá, získá Eva Michaláková své děti zpět, kam patří, tedy do své rodiny. I proto by celý případ s Marksovou rád co nejdříve probral, "aby konečně český stát začal účinně bránit a chránit své vlastní občany."

Medializace chlapcům škodí, reaguje Marksová

Vedoucí tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň osobní schůzku Marksové s europoslanci a advokátem nevyloučil, ale zatím ani nepotvrdil. „Ministerstvo v tuhle chvíli učinilo veškeré kroky, které mohlo udělat. To, že se rýsuje dohoda mezi norskou stranou a Českou republikou, že úřad Barnevernet jedná s Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí, to by byl velký posun v celé kauze," řekl v reakci na žádosti europoslanců Zdechovského a Macha a advokáta Hasenkopfa o osobní schůzku serveru EuroZprávy.cz.

Podle ministryně ale celá medializace kauzy oběma chlapcům škodí. "Na rozdíl od některých výkřiků, které jsem zaregistrovala z médiích, se celé kauze věnuji dlouhodobě. Jednáme koncepčně, celou dobu poskytujeme maximální podporu mamince a jejím příbuzným. V tomto smyslu budeme i pokračovat, nově je tu příslib přímé komunikace mezi norskou stranou a českým Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí a uvidíme, co z ní vyplyne. Osobně se ale domnívám že další takto masivní medializace včetně zveřejnění podrobností, tak, jak se to stalo dnes, nejvíce uškodí právě oběma chlapcům," uvedla Marksová pro EuroZprávy.cz

Související

Více souvisejících

Petr Mach Michaela Marksová-Tominová Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy