Festival Prague Pride odstartoval, zahájila ho vousatá Conchita Wurst

Praha - V Praze dnes odstartoval týdenní festival Prague Pride, který přibližuje život gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Pátý ročník přehlídky nabízí 120 koncertů, diskusí, výstav, filmových projekcí, sportovních akcí i večírků. Program vyvrcholí v sobotu karnevalovým průvodem hrdosti centrem metropole. Dnes festival slavnostně zahájí od 18:00 koncert na Střeleckém ostrově. Vystoupí na něm rakouská vousatá zpěvačka Conchita Wurst, Aneta Langerová či zpěvák Jaro Smejkal.

Festival se letos soustředí do tří míst. Festivalová vesnička je na Střeleckém ostrově, kde bude také letní kino, sportovní akce či program pro rodiče s dětmi. Ve festivalovém domě v Langhansu se uskuteční diskuse, k vidění budou výstavy. Ve festivalovém Pride Theateru ve Švandově divadle se odehraje několik představení, doplní je debaty s tvůrci. Akce se konají i na dalších místech.

Pořadatelé chtějí letos na festival přilákat podle ředitelky přehlídky Kateřiny Saparové víc heterosexuálů než v minulých letech. Pro tento ročník zvolili heslo "Všichni jsme stejně teplí" a použili snímky z termokamery. Díky aplikaci s termofiltrem si upravit svou profilovou fotografii, podpoří tak myšlenku festivalu.

Festival a průvod provázely v minulých letech protesty konzervativců. Podle nich byla akce obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něj bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech pak protestní akce postupně slábly. Odpůrci se chystají protestovat i letos. Do míst, jimiž v sobotu povede trasa pochodu, svolali svá shromáždění. Pořadatelé Prague Pride spolupracují s policií, na místě budou mít i bezpečnostní agenturu.

Prague Pride podle pořadatelů odráží situaci na západě i východě

Festival Prague Pride, který ode dneška přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT), je podle pořadatelů ve srovnání s podobnými zahraničními přehlídkami "uprostřed mezi východem a západem". Představuje totiž zábavu jako v západních státech i aktivismus jako v zemích východních. ČTK to řekla ředitelka festivalu Kateřina Saparová. Pražský festival se koná popáté, dnes ho oficiálně zahájí koncert na Střeleckém ostrově.

"Ukazuje se, že je to Pride opravdu uprostřed Evropy - geograficky i obsahem. Akce na východ od nás jsou víc aktivistické, o lidských právech, o možnosti vůbec projít městem. Konají se v zemích, kde nejsou samozřejmostí. Na západ je to spíš oslava toho, že se gayové a lesby nemusí skrývat. Akce nikomu nevadí a není zdaleka jen pro gaye a lesby, města a magistráty ji podporují," uvedla Saparová.

Například ve vídeňském duhovém pochodu mají své alegorické vozy i politické strany, na vídeňském magistrátu je obří duhová vlajka. V některých městech v postkomunistických a postsovětských zemích se průvody konat vůbec nesmějí. Záštitu nad českým festivalem převzal ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle Saparové mají gayové a lesby v ČR ale i o co usilovat. Už přes rok leží ve Sněmovně návrh novely, aby registrovaní partneři či partnerky mohli adoptovat potomka svého protějšku. Děti dvou matek či dvou otců oficiálně mohou mít zatím jen jednoho rodiče.

Pořadatelé museli letos hledat náhradní prostory pro dvě akce, které se měly konat původně na církevní půdě. Diskusi s americkou řádovou sestrou o šikaně v církvi a promítání polského filmu Ve jménu o knězi, který se zamiluje do mladíka, pražský arcibiskup Dominik Duka v akademické farnosti zakázal. Podle členů a členek pořádajícího spolku Logos se římskokatolická církev v Česku tématům šikany a diskriminace vyhýbá, zavírá oči před věřícími z řad LGBT a příležitost k dialogu odmítla.

Na koncertu proti šikaně vystoupí v pátek na Nové scéně The London Gay Men´s Chorus, který je podle pořadatelů největším mužským pěveckým sborem v Evropě. V Praze zazpívá 130 jeho členů, kteří se v sobotu zapojí do karnevalového průvodu hrdosti centrem metropole.

Svůj příběh ve středu publiku ve Francouzském institutu odvypráví bývalá islandská premiérka Jóhanna Sigurdardóttirová se svou manželkou, bývalý náměstek primátora Ústí nad Labem Martin Hausenblas či nizozemský plavec Johan Kenkhuis. Hlavním řečníkem čtvrtečního byznys fóra bude bývalý generální ředitel British Petroleum Lord John Brown. V pátek pak v Praze vystoupí švédská transgender herečka Saga Beckerová.

Festival a průvod provázely v minulých letech protesty konzervativců. Podle nich byla akce obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něj bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech pak protestní akce postupně slábly.

Související

Lidé se řadili k výstupu na Letnou

V Praze odstartuje Prague Pride 2023. Zúčastní se Lipavský i Rakušan

V centru Prahy se začali shromažďovat účastníci průvodu hrdosti Prague Pride, kteří před polednem naplnili dolní část Václavského náměstí. Přibližně kolem 12:30 by měli vyrazit z Můstku směrem přes centrum hlavního města a Čechův most až na Letenskou pláň, kde je připraven kulturní program a akce potrvá až do večera.
Prague Pride

Prahou prošel Prague Pride. Na Letnou dorazilo až 60 tisíc lidí

Duhový průvod hrdosti sexuálních menšin dorazil na Pražskou Letnou. První účastníci přišli kolem 14:15, další tisíce lidí, kteří se dnešní akce zúčastnili, pak vystoupaly na Letnou zhruba do hodiny. Průvod doprovázela hudba, tanec a jásot i potlesk, přihlíželi mu kolemjdoucí. Na Letné čeká na účastníky akce hudební program do večera. Podle odhadů policie se pochodu účastnilo až 60.000 lidí.

Více souvisejících

Prague Pride

Aktuálně se děje

před 42 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy