Církev podporuje síkanu sexuálních menšin, řekla řeholnice na Prague Pride

Praha – Jeannine Gramicková, americká řeholnice, které měla původně v rámci festivalu Prague Pride přednášet na církevní půdě, vyjádřila zklamání a rozpaky nad rozhodnutím Dominika Duky, který to nakonec zakázal.

Po zásahu pražského arcibiskupa Dominika Duky se přednáška odehrála v aule Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Přednášku zabývající se kritikou představitelů katolické církve za to, že ignorují šikanu příslušníků sexuálních menšin, si vyslechla téměř plná aula.

Původně se měla přednáška konat na půdě Akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvátora, ale pražský arcibiskup ji zakázal stejně jako promítání polského filmu Ve jménu o knězi, který se zamiluje do mladíka. „Cítila jsem se hluboce v rozpacích," popsala jeptiška svou reakci. „I proto, že představitelé mé, tedy katolické církve, se k problému šikany těchto menšin nevyjadřují," doplnila.

Řeholnice se ve Spojených státech už od sedmdesátých let věnuje gayům, lesbám, bisexuálům a transsexuálům (LGBT), kteří se nechtějí vzdát svého místa v církvi. Příslušnice řeholního řádu Loretánských sester proto stála u zrodu organizace New Ways Ministry, jejímž cílem je vytvoření prostoru pro katolíky z této komunity.

Církev svým současným postojem podle ní podporuje šikanu. Připomněla vlnu sebevražd homosexuálů, která se objevila ve Spojených státech před pěti lety. Shromáždění tamních biskupů nevyužilo šanci postavit se jednoznačně proti tehdy velmi sledované šikaně příslušníků LGBT komunity. Místo toho vydalo prohlášení, v němž vyjádřilo podporu tradičnímu manželství. Mnozí katolíci v USA to prý tehdy vnímali jako útok na homosexuální páry.

Představitelé církve by podle ní měli problém šikany směrem ke členům LGBT menšin reflektovat ve svých kázáních i veřejných vyjádřeních. Určitou naději na změnu vidí v současném papeži Františkovi. Ve srovnání se svými předchůdci má vůči homosexuálům vstřícnější postoj a církevní dogmata nepovažuje za neměnná.

Související

Lidé se řadili k výstupu na Letnou

V Praze odstartuje Prague Pride 2023. Zúčastní se Lipavský i Rakušan

V centru Prahy se začali shromažďovat účastníci průvodu hrdosti Prague Pride, kteří před polednem naplnili dolní část Václavského náměstí. Přibližně kolem 12:30 by měli vyrazit z Můstku směrem přes centrum hlavního města a Čechův most až na Letenskou pláň, kde je připraven kulturní program a akce potrvá až do večera.
Prague Pride

Prahou prošel Prague Pride. Na Letnou dorazilo až 60 tisíc lidí

Duhový průvod hrdosti sexuálních menšin dorazil na Pražskou Letnou. První účastníci přišli kolem 14:15, další tisíce lidí, kteří se dnešní akce zúčastnili, pak vystoupaly na Letnou zhruba do hodiny. Průvod doprovázela hudba, tanec a jásot i potlesk, přihlíželi mu kolemjdoucí. Na Letné čeká na účastníky akce hudební program do večera. Podle odhadů policie se pochodu účastnilo až 60.000 lidí.

Více souvisejících

Prague Pride Církev

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy