Demonstranti zablokovali hraniční přechod Dolní Dvořiště, žádali vyslání armády

Dolní Dvořiště – Asi stovka příznivců Úsvitu – Národní koalice a Bloku proti islámu se dnes v 18:00 sešla na česko-rakouském hraničním přechodu Dolní Dvořiště. Několikaminutovým zablokováním dopravy dali najevo svůj nesouhlas s postojem vlády vůči přílivu migrantů. Sobotkův kabinet opakovaně žádají o vyslání armády na ochranu hranic.

Nejprve protestující uspořádali na hranicích mítink, následně vytvořili lidský řetěz přes silnici. Předseda jihočeského Bloku proti islámu Miroslav Adamec na něm řekl, že zatímco ostatní státy zavírají hranice, česká vláda čeká na pokyny z Bruselu. „Chceme, aby naše vlast zůstala naší vlastí, aby naše děti nechodily v burkách a vyznávaly islám," řekla Jana Volfová, která mítink moderovala.

„Cca 150 lidí, řetěz přes silnici, nadšená česká policie spolupracuje, Petr Hampl ve skvělém proslovu vyzval vládu k odstoupení," uvedl Blok proti islámu k celé akci na facebookovém profilu.

Demonstranti se rozešli asi v 18:30. Protest se až na slovní konflikt demonstrantů se zástupci strany Zelených, kteří přišli s hesly Stop nenávisti! Pomoc lidem v nouzi, odehrál v klidu, připravená pořádková policie nemusela zasahovat. Výrazně omezená a zpomalená nebyla ani doprava.

Premiér Bohuslav Sobotka v úterý slíbil, že stát vojáky k ochraně hranic povolá, pokud se s migrační vlnou nezvládne vypořádat policie. Policie na jihu Čech tento týden podle mluvčího Jiřího Matznera nezadržela žádné ilegální běžence, v minulém týdnu tři.

Související

Více souvisejících

uprchlíci hranice Blok proti islámu

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy