Kramného manželku elektřina nezabila, tvrdí znalec. Co se tedy stalo?

Ostrava - V devět hodin ráno odstartovalo u ostravského krajského soudu další dějství hlavního líčení s Petrem Kramným. Jde už o šestnáctý den procesu. Kramného obhájkyně Jana Rejžková se vytasí s trumfem.

Znalec obhajoby dnes u soudu s Petrem Kramným uvedl, že jeho ženu v Egyptě zabila spíše infekce než elektřina. Zásah elektrickým proudem ale nevyloučil. Znalec obžaloby naopak tvrdí, že Kramného manželku zabil proud. Kramný je obžalován z toho, že předloni o dovolené v Egyptě zavraždil svou manželku a dceru.

Znalec z oboru zdravotnictví Radek Matlach dnes mimo jiné řekl, že změny na tělech zemřelých nemusely být následkem zásahu proudem. "Máme tady dvě verze. Jedna je postavena na selhání srdce po zásahu elektrickým proudem. Při našem zkoumání jsme ale nenašli nic, co by ji potvrzovalo. Naopak jsme našli řadu poznatků, které potvrzují variantu infekce či otravy," uvedl znalec Matlach, který na posudku pracoval s dalším expertem Igorem Fargašem. Podle něj by zásah elektrickým proudem na tělech mrtvých zanechal výraznější stopy. Tvrdí také, že náhlé selhání srdce vylučují i nálezy otoků na dalších orgánech.

Podle něj by bylo v tomto případě neprofesionální jednoznačně určit příčinu smrti. "Žádnou variantu nelze stoprocentně vyloučit ani stanovit," řekl.

Změny nalezená na těle Moniky Kramné podle něj nemusela způsobit elektřina. "Mohly vzniknout jak vyšší teplotou, tak podchlazením. Těla byla po smrti zmrazena a morfologické změny lze vysvětlit i tímto způsobem. Fixovat se na úraz elektrickým proudem, když k tomu nemáme další podklady, je zavádějící," řekl Matlach.

Poukázal také na to, že známky, které podle jiného znalce svědčí o zásahu elektrickým proudem, byly nalezeny jen na těle Kramného manželky. "Na těle dcery nebylo zjištěno nic, co by vůbec svědčilo pro to, abychom mohli dojít k podezření, že šlo o úraz elektrickým proudem," uvedl. U obou mrtvých byl prý nalezen zánět v oblasti střeva, což by mohlo ukazovat třeba na otravu z potravy.

Závěry nového posudku jsou opravdu úplně jiné než ty, které už i soudu zazněly. Matlach totiž mimo jiné uvedl, že Monika a Klárka opravdu mohly trpět průjmem a zvracením. A že se nedá prokázat, že by je zabil elektrický proud.

Později doslova řekl, že obě mrtvé mají jasné znaky otravy z jídla a že jejich orgány neselhaly okamžitě, ale srdce jim vypovídalo službu minimálně deset minut, možná ale i celé hodiny.

"Momentálně jsou k hlavnímu líčení předvoláni pouze znalci, žádní další svědci," potvrdil mluvčí krajského soudu Dalibor Zecha.

"Pokud vím, u soudu budou dva autoři našeho posudku a dva zpracovatelé již citovaného posudku obžaloby. Byla bych ráda, kdyby se znalci střetli formou konfrontace - tedy aby si mohli navzájem pokládat otázky bez zasahování soudu," řekla Kramného obhájkyně Jana Rejžková.

Znalkyně Markéta Smatanová posudek obhajoby označila za zmatečný a zavádějící. Kramný je obžalován z toho, že předloni o dovolené v Egyptě zavraždil svou manželku a dceru. Smatanová uvedla, že nový posudek nepřinesl žádná nová zjištění. "Na našich závěrech setrváváme a to v celém rozsahu. Posudek je zmatečný a zavádějící. V různých otázkách je na stejnou problematiku odpovězeno protichůdně. Posudek je navíc věcně nesprávný. Vychází z mylných podkladů a z nesprávně vyhodnocených nálezů," řekla.

Hlavní líčení je kromě čtvrtka plánované i na pátek. Je ovšem možné, že soudkyně Renata Gilová projednávání případu odročí už ve čtvrtek, protože znalci stihnou říct vše podstatné za jediný den.

Petr Kramný rozhodně potřebuje, aby se atmosféra v soudní síni přiklonila jeho směrem - zatím ho totiž znalci potopili a svědci popřeli jeho výpověď o tom, že vztah mezi ním a Monikou byl harmonický a rozhodně nevěděl o tom, že by mu byla manželka nevěrná.

Související

Petr Kramný u soudu

Petr Kramný zůstane ve vězení. Soud zamítl návrh na obnovu řízení

Senát Krajského soudu v Ostravě dnes zamítl návrh na obnovu řízení v případu Petra Kramného odsouzeného k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery o dovolené v Egyptě v roce 2013. Podle soudu odsouzený a jeho advokátka Jana Rejžková nepředložili nové důkazy, které by mohly původní rozsudek zvrátit.
Petr Kramný u soudu.

Žalobce je proti obnově řízení v Kramného kauze, advokátka na tom trvá

Krajský soud v Ostravě ukončil dokazování v projednávání návrhu na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Státní zástupce Vít Legerský žádá, aby soud návrh na obnovu řízení zamítl. Kramný prý nepředložil žádné nové důkazy. Naopak advokátka odsouzeného Jana Rejžková je přesvědčena o opaku. Nové posudky podle ní vylučují elektrický proud jako příčinu smrti. 

Více souvisejících

Petr Kramný soudy

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Andrej Babiš

Z podnikatelů populisty: Babiš a Trump jsou v podstatě totéž

Může být velký podnikatel dobrý politik? Záleží na mnoha faktorech, osobnosti jako Donald Trump nebo Andrej Babiš ale ukázaly, že jim jde hlavní o vlastní image (a profit). Hranice mezi politikem-podnikatelem takového formátu a populistou je velice tenká a oba muži ji zdárně překročili.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko zahájilo ofenzívu v Kurské oblasti. Ukrajinské jednotky jsou v nebezpečí

Ruská vojska tento týden zaznamenala postup v Kurské oblasti na západě země, kde obsadila dvě obce, které předtím kontrolovaly ukrajinské síly. O událostech informovalo ruské ministerstvo obrany. Podle serveru Meduza, který působí z lotyšského exilu, zahájila ruská vojska novou ofenzívu na několika frontových úsecích v této oblasti.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin nastínil svou vizi ideálního světa

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s íránským prezidentem Masoudem Pezeškijánem v hlavním městě Turkmenistánu, Ašchabadu, během regionálního summitu. Šlo o jejich první setkání, při kterém diskutovali o bilaterálních vztazích a situaci na Blízkém východě.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ruská armáda

Rusko decimuje ukrajinské přístavy. Útočí na jeden za druhým

Rusko za poslední tři měsíce provedlo téměř 60 útoků na ukrajinskou přístavní infrastrukturu, přičemž při nich zahynulo 79 civilistů. O těchto útocích informoval místopředseda ukrajinské vlády Olexij Kuleba s tím, že jejich intenzita stále narůstá. Cílem ruských útoků je podle Kuleby zejména oslabení exportního potenciálu Ukrajiny a záměrné vyvolání potravinové krize v částech světa, které jsou závislé na ukrajinských dodávkách obilí.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě ve Vatikánu u papeže Františka

Zelenskyj v rámci turné po Evropa přijel do Vatikánu. Setkal se s papežem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v pátek Vatikán, kde jednal s papežem Františkem. Setkání je součástí jeho evropského turné, během kterého se snaží zajistit finanční a vojenskou podporu pro Ukrajinu před blížící se zimou. Zelenskyj v posledních dnech navštívil také Británii, Francii, Itálii a plánuje cestu do Německa. Uvedl to server Ukrainska pravda.

před 5 hodinami

Moře, ilustrační foto

Drogové kartely, motorkářské gangy. Svět čelí novému problému, ostrovy se mění v doupě zločinu

Ostrovní země v Tichém oceánu čelí rostoucímu riziku, že se stanou základnami pro mezinárodní zločinecké gangy. Toto varování zaznělo ve zprávě Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), která byla zveřejněna v pátek. Podle ní region už nyní slouží jako útočiště pro drogové kartely z Ameriky, motorkářské gangy z Austrálie a Nového Zélandu a asijské zločinecké skupiny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Hurikán Milton zasáhl Floridu

Počet obětí hurikánu Milton roste

Hurikán Milton, který zasáhl americký stát Florida, si již vyžádal nejméně deset obětí, uvedl ministr pro vnitřní bezpečnost USA Alejandro Mayorkas během čtvrteční tiskové konference. Také varoval před šířením dezinformací, které komplikují poskytování pomoci obyvatelům zasaženým katastrofou.

před 10 hodinami

Počasí se o víkendu ochladí. Teploty spadnou i pod nulu

Počasí se o víkendu citelně ochladí. Podle ČHMÚ.cz může v noci dokonce mrznout.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy