Na Majdanu bylo 50 nacionalistů a Rusko už křičelo o nacistech. Propaganda je silný nástroj, shodují se odborníci

REPORTÁŽ - V pátek 6. listopadu proběhl na Katedře mediálních studií a žurnalistiky Masarykovy univerzity Multimediální den. Celodenní pestrý program otevřela debata odborníků s názvem “Umí média odkrývat propagandu?“ Ústředním tématem živé diskuze byla ruská propaganda v rusko-ukrajinském konfliktu.

Asi hodinu a půl trvající diskuzi moderovala politoložka z Masarykovy univerzity Petra Vejvodová. Za debatním stolem zasedl analytik a bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář, analytička z Prague Security Studies Institute Ivana Smoleňová, redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup a sociolog médií působící na Masarykově univerzitě Jaromír Volek.

V průběhu debaty se diskutovalo o propagandě, kterou Ruská federace v ukrajinském konfliktu hojně využívá. Odborníci hovořili o tom, jak přesně tato mediální propaganda funguje, jakými způsoby Rusko s veřejným míněním manipuluje a jak se s touto manipulací zvládají západní média vypořádat. V neposlední řadě padla řeč na Českou republiku a zdejší média.

Diskuzní panel otevřela otázka "Jak se svého pohledu vnímáte spojení informační válka v rusko-ukrajinském konfliktu?"

"V hybridní válce, kterou dnes Rusko vede se Západem, samozřejmě využívá propagandu jako jeden z nejúčinnějších nástrojů. To na co cílí, je naše nejistota, naše strachy a naše pohodlí. (...) Oni moc dobře vědí, že jedním z nejdůležitějších nástrojů je relativizace, a to nejen hodnotová, ale relativizace obecně, kdy relativizují vše, co je pro nás jistotou," odpověděl Petr Kolář a dále doplnil, že má na mysli opakované ruské označování západního systému za přežitý a nefunkční a snaží se zpochybnit víru Západu ve fungování jeho demokratických institucí, jako je EU a NATO.

Odborníci se následně shodli na tom, že tato informační válka zastihla Západ nepřipravený. Například Ivana Smoleňová upozornila na to, že lidé nejsou zvyklí kontrolovat zdroje informací, čehož Rusko velmi dobře využívá a podoktla, že Ruská federace se na tento typ připravuje již patnáct let.

„Je jasné, že Rusové vrátili téma geopolitiky do hry. Je třeba říci, že jsme v horké fázi informační války," uvedl Volek a upozornil na úlohu ruské televize Russia Today, jež podle něj představuje jeden z pilířů ruské komunikační strategie v globálním měřítku. Pan Volek přitom identifikoval tři druhy propagandy, tzv. bílou, šedou a černou.

Ondřej Soukup zase poukázal roli, jakou hrála ruská média v eskalaci první fáze ukrajinského konfliktu. "Co se týče Ukrajiny, tak oni (Rusové) na začátku neuvěřitelně přispěli k polarizaci v okamžiku, kdy situace ještě zdaleka nebyla vyhrocená. Nacionalistů bylo na celém Majdanu zhruba tak padesát a oni už křičeli o tom, že to jsou nacisté a antisemité. Pak si dokonce vymysleli útok na kyjevského rabína," uvedl a dodal, že ruská média jsou pravidelně instruována, jakým způsobem mají postupovat.

Poměrně velký prostor byl v debatě věnován také českým médiím a tomu, jak se zvládají s ruskou propagandou vypořádat. "Samotná role médií není tak strašná, jak by se mohlo zdát," zhodnotil situaci českých médií Petr Kolář a dále řekl, že větší problém vidí v tom, jakým lidem se v médiích dostává prostor. V této souvislosti upozornil například na negativní roli prezidenta Zemana.

Ivana Smoleňová, podobně jako Jaromír Volek, se k této otázce postavili o poznání pesimističtěji. Smoleňová upozornila na závěry svého výzkumu, identifikoval 42 českých a slovenských médií, jež šíří ruskou propagandu. V současnosti je jich však  pravděpodobně ještě mnohem více, připustila analytička.

Odborníci se v debatě shodli na tom, že by se čtenáři měli zajímat o to, nakolik  jsou jimi přijímané informace věrohodné. Dotazy z publika, kterým byla vyhrazena druhá část debaty, se v prvé roli týkaly role sociálních médii, jako je například Facebook či Twitter. Řeč v neposlední řadě padla opět na Zemana a jeho rétoriku vůči Rusku,

Debatu uzavřela otázka, zda funguje propaganda i obráceně, tedy ze strany USA. Odborníci se shodli na tom, že Západ mediální propagandy ve svůj prospěch využívat neumí, spíše naopak. "Západní svět neumí dělat propagandu, a když jí dělá, tak to většinou nefunguje," uvedl Petr Kolář, a dodal, že ve svobodném světě je těžké nalézt způsob, jak na ruskou propagandu vhodně reagovat.

Související

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin nastínil svou vizi ideálního světa

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s íránským prezidentem Masoudem Pezeškijánem v hlavním městě Turkmenistánu, Ašchabadu, během regionálního summitu. Šlo o jejich první setkání, při kterém diskutovali o bilaterálních vztazích a situaci na Blízkém východě.

Více souvisejících

Rusko Media Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 46 minutami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin nastínil svou vizi ideálního světa

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s íránským prezidentem Masoudem Pezeškijánem v hlavním městě Turkmenistánu, Ašchabadu, během regionálního summitu. Šlo o jejich první setkání, při kterém diskutovali o bilaterálních vztazích a situaci na Blízkém východě.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ruská armáda

Rusko decimuje ukrajinské přístavy. Útočí na jeden za druhým

Rusko za poslední tři měsíce provedlo téměř 60 útoků na ukrajinskou přístavní infrastrukturu, přičemž při nich zahynulo 79 civilistů. O těchto útocích informoval místopředseda ukrajinské vlády Olexij Kuleba s tím, že jejich intenzita stále narůstá. Cílem ruských útoků je podle Kuleby zejména oslabení exportního potenciálu Ukrajiny a záměrné vyvolání potravinové krize v částech světa, které jsou závislé na ukrajinských dodávkách obilí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě ve Vatikánu u papeže Františka

Zelenskyj v rámci turné po Evropa přijel do Vatikánu. Setkal se s papežem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v pátek Vatikán, kde jednal s papežem Františkem. Setkání je součástí jeho evropského turné, během kterého se snaží zajistit finanční a vojenskou podporu pro Ukrajinu před blížící se zimou. Zelenskyj v posledních dnech navštívil také Británii, Francii, Itálii a plánuje cestu do Německa. Uvedl to server Ukrainska pravda.

před 3 hodinami

Moře, ilustrační foto

Drogové kartely, motorkářské gangy. Svět čelí novému problému, ostrovy se mění v doupě zločinu

Ostrovní země v Tichém oceánu čelí rostoucímu riziku, že se stanou základnami pro mezinárodní zločinecké gangy. Toto varování zaznělo ve zprávě Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), která byla zveřejněna v pátek. Podle ní region už nyní slouží jako útočiště pro drogové kartely z Ameriky, motorkářské gangy z Austrálie a Nového Zélandu a asijské zločinecké skupiny.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hurikán Milton zasáhl Floridu

Počet obětí hurikánu Milton roste

Hurikán Milton, který zasáhl americký stát Florida, si již vyžádal nejméně deset obětí, uvedl ministr pro vnitřní bezpečnost USA Alejandro Mayorkas během čtvrteční tiskové konference. Také varoval před šířením dezinformací, které komplikují poskytování pomoci obyvatelům zasaženým katastrofou.

před 8 hodinami

včera

Trest smrti

Desátý říjen je Světový den proti trestu smrti. Jak se u nás vykonával a kdy byl zrušen?

Desátý říjen je Světovým dnem proti trestu smrti, který se snaží upozornit na problémy spojené s touto formou trestu. Jedná se například o možné popravy nevinných lidí či nezletilých. Dle mnohých názorů nemá trest smrti v moderním světě své místo. Jaká je historie trestu smrti v našich zemích? Poslední poprava u nás byla vykonána před 35 lety, trest smrti byl zrušen teprve roku 1990. 

včera

Petr Nedvěd

Hokejový svaz vybral nástupce Petra Nedvěda. Generálním manažerem národního týmu je Šlégr

Měsíc před vstupem do nové sezóny se může český hokejový národní tým zase pyšnit úplným realizačním týmem. Ten byl neúplný od září, kdy nečekaně oznámil svůj konec z osobních důvodů ve funkci generálního manažera Petr Nedvěd. Nyní Český svaz ledního hokeje oznámil, že jeho nástupcem bude držitel zlaté olympijské medaile, zlata z mistrovství světa a Stanley Cupu Jiří Šlégr. Je tak po čtvrtečním dni také jasné, že nebude u národního týmu pokračovat Nedvědův asistent Martin Havlát. 

včera

včera

5 mrtvých, zničené domy, miliony lidí bez proudu. Hurikán Milton se prohnal Floridou

Ve středu zasáhla oblast St. Lucie v americkém státě Florida série ničivých tornád, které si vyžádaly životy nejméně čtyř lidí. Tornáda řádila ještě před příchodem hurikánu Milton, který se k pevnině teprve blížil. Celkem si řádění počasí vyžádalo pět mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy