Malý český hajzlík... Psychiatr prozradil, kam nás Zeman vede

Praha - Psychiatr Radkin Honzák se zamyslel nad českou povahou a nad fenoménem prezidenta Miloše Zemana. Obává se, že nás lidé točící se kolem hlavy státu vedou do záhuby.

"Malý český hajzlík, který v zásadě neřekne rovné slovo, se příliš neliší od norského psychopata Peera Gynta, kterému bystrý troll poradil, aby nechodil přímo, ale okolo. Zdálky dokonce vypadá jako sympatický darebák, zblízka je to totální zmetek. Ibsen měl s jeho uvedením úspěch; zde by autora dramatu o skutečných kvalitách českého charakteru ukamenovali. Norové tak neučinili, chytli se za nos a vyrostl z nich hrdý národ. Jejich představitel a reprezentant charakteru, král Haakon VII., prokázal během nacistické okupace statečnost a vlastenectví, které obdivovala Evropa," napsal lékař na svém blogu na aktualne.cz s tím, že Masarykův boj proti pravosti Rukopisů je dodnes určitými lidmi vyhlašován za protičeské počínání, přímo zadané rakouským trůnem, odměněné profesurou.

"Ti, kdo vytvořili několikrát oceněný ČESKÝ SEN, se příznivé odezvy lidu nedočkají a naši čelní představitelé hájí kdeco, jen ne zájmy vlasti, i když se její suverenitou ohánějí. A na rozdíl od Haakona vesele kolaborují. Nebo vlastně nekolaborují, protože pro Rusy přímo pracují. V Norsku na tuhle špinavou práci měli Quislinga. Obávám se, že ani Světlana Alexijevičová za Homo sovieticus potlesk nesklidí.," podotkl.

Její román, Doba z druhé ruky, s podtitulem Konec rudého člověka, nám podle lékaře ukazuje, že ruská duše se za několik století nezměnila. "Hrdina Turgeněvovy povídky Mumu je hluchoněmý nevolník, jehož jediným přítelem a potěšením je pes. Jeho nová paní ale psa nesnáší a nařídí mu, aby ho utratil. Tak psa utopí v řece a pak odchází bůhví kam. Uteče sice, ale napřed poslechne. Alexandre Dumas má v novele Mistr šermu Crissier zajímavý postřeh: Dáš-li mužíkovi rubl, aby ho odevzdal, určitě ho cestou propije. Dáš-li mu storublovku v zalepené obálce, určitě ji doručí," dodal.

Následně poukázal na dalšího významného spisovatele. "Karel Havlíček Borovský v roce 1846 napsal: "Rusové spřátelili se hned a sbratřili s námi a s Ilyry, považujíce se však potají za starší bratry, za poručníky naše. Ruští panslavisté totiž dle svého pošetilého smýšlení i o nás i o Ilyrech se domnívají, že bychom rádi pod jejich vládou stáli! A pevně jsou přesvědčeni, že jednou všechny slovanské země v moci své míti budou!"," píše Honzák.

"Vremja secondhand, jak zní název originálu, je děsivé čtení o tom, jak navzdory všemu, co SSSR lidem napáchal, ti jeho ztráty želí, neboť nevědí, co si počít se svobodou a dovolávají se Vůdce. Tak ho nyní mají a on se ze všech sil snaží splnit jejich přání, aby byli zase velmocí, které se svět bude bát, i když oni budou mít nahé zadky, koncentráky, do kterých se budou vzájemně posílat, a další stalinské výdobytky. Protože se ten příšerný kolos rozsypal de facto během několika týdnů, je touha po pevné ruce a jistém řádu o to silnější," uvedl dále a dodal: "A tím směrem nás Zeman se svými lidmi, kteří sice nedostali bezpečnostní prověrku, zato jsou jistě prověřeni jinde, táhne a lid mu věří."

Honzák rovněžciuje sloupkaře Jana Kopeckého, který stvořil někdy po padesátém roce sžíravou kritiku postojů mnoha českých občanů: "Milovat Sovětský svaz jenom v pracovní době, to není ta pravá láska."

"Tak tady je naopak příklad té pravé. Jelena Jurajevna S., třetí tajemnice okresu, milující SSSR i po jeho smrti a litující jeho konce, líčí průběh jedné rehabilitace: Běžný komunální byt... Žilo tam společně pět rodin, sedmadvacet nájemníků. A na to všechno jedna kuchyň a jeden záchod. Dvě sousedky se spřátelily. Jedna měla pětiletou dcerku a druhá byla sama. Obyvatelé komunálek většinou sledovali jeden druhého. Navzájem se odposlouchávali. Ti, kteří měli místnost deset metrů, záviděli těm, kdo měli pětadvacetimetrovou. Takový byl život... A jednou takhle v noci přijel anton... Ženu, která měla malou holčičku, zatkli. Ještě než ji odvezli, stačila vykřiknout na přítelkyni: „Když se nevrátím, vem moji malou k sobě. Nedávej ji do dětského domova." Kamarádka si dítě nechala. Pak na ni přepsali druhou místnost... Holčička jí začala říkat maminko... „Maminko Aňo"... Uběhlo sedmnáct let... A opravdová maminka se vrátila. Své kamarádce zlíbala ruce i nohy. Pohádka obvykle končí v tomto okamžiku, jenže v životě to dopadlo jinak. Bez happyendu. Za Gorbačeva otevřeli archivy a bývalé trestankyni nabídli: „Chcete si prohlédnout svůj spis?" Chci. Vzala svoji složku... otevřela... a navrch leželo udání... byl to dobře známý rukopis... Udání sepsala sousedka... „maminka Aňa" ... Chápete to? Já tedy ne. Ta žena to nemohla pochopit. Šla domů a tam se oběsila. A po tom se postsovětským lidem stýská... Mně tedy ne!" dodal závěrem lékař.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Radkin Honzák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

Rusko poslalo během března na Ukrajinu stovky raket, dronů a tisíce bomb

Při dubnových útocích na Ukrajinu použilo Rusko více než 300 raket, přibližně 300 dronů íránské výroby Šáhid a více než 3200 naváděných bomb. Uvedl to podle agentury Reuters ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy