O co jde Islámskému státu? Teror a strach to není, jde o něco mnohem horšího

Praha - Nepokoje, lidé v ulicích a nenávist Evropanů vůči muslimům. Přesně o to jde podle důstojníka Generálního štábu Armády ČR a bezpečnostního analytika Otakara Foltýna radikálům z hnutí Islámský stát.

"Ve chvíli, kdy se jim toto povede, samozřejmě dosáhnou podstatně většího účinku, než by byli sami schopni dokázat zbraněmi," řekl Foltýn v Interview ČT24. Podotkl ale, že Evropa nyní ve válce není: "IS není stát a jeho příslušníci nejsou vojáci, jakkoliv by si to oni přáli. To jsou prostě kriminálníci a oni vědí, že kriminálníci jsou a my bychom je neměli vojáky nazývat, a proto bychom to ani neměli nazývat válkou."

Islámský stát podle něj chce provést natolik nechutný, šokující a odporný útok, který maximálně zradikalizuje Evropany. "Samozřejmě, že jediný útok sám o sobě by toho asi nedosáhl. Ale pokud to zvolí v řetězci, případně navážou na útoky, za které oni osobně ani neodpovídají – teď narážím na útoky řekněme pološílených pachatelů z minulosti – a dají to do nějaké souvislosti a veřejnost to tak chápe, tak ve výsledku můžou dosáhnout svého cíle. Zradikalizují alespoň část evropské populace proti evropským muslimům. A v momentě, kdy se jim toto povede, dosáhnou podstatně většího účinku, než by byli sami schopni dokázat zbraněmi. Jinými slovy: radikalizovat Evropany je hlavní cíl IS," vysvětlil expert.

Dodal, že v rámci procesu demilitarizace po studené válce Evropa poměrně zásadně dokonce řádově snížila své ozbrojené síly napříč všemi státy, jak západní, tak východní Evropy. Mělo to prý sice určitou logiku po studené válce, ale bohužel došlo k tomu, že jsme to "přepálili. Prostě demilitarizace zašla příliš daleko."

Na druhou stranu je ale prý potřeba si uvědomit, že statisticky od roku 2000 v Evropě zahynulo při teroristických útocích necelých sedm set Evropanů. "Jenom běžná vražednost v České republice je za jeden rok asi 160 lidí, takže za tutéž dobu v České republice bylo zavražděno přibližně 2000 lidí. A to se bavíme o deseti milionech obyvatel, v celé Evropě je to 500 milionů obyvatel. To znamená: IS je v tento okamžik neefektivní, co se týče reálného dopadu, a je velmi efektivní, co se týče mediálního dopadu. A bude to pravděpodobně horší," dodal.

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Prezident Petr Pavel jmenoval za účasti premiéra dva nové členy vlády Prohlédněte si galerii

Vláda je opět kompletní. Pavel jmenoval dva nové ministry

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval dva nové členy vlády na Pražském hradě. Lukáš Vlček, dosavadní poslanec, převzal ministerstvo průmyslu a obchodu po Josefu Síkelovi, který byl nominován na pozici eurokomisaře. Novým ministrem pro místní rozvoj se stal Petr Kulhánek, který dříve působil jako hejtman Karlovarského kraje a nahrazuje Ivana Bartoše, předsedu Pirátů, který byl odvolán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Severní Korea (KLDR)

Na Ukrajině zřejmě bojují a umírají i severokorejští vojáci

Severokorejští vojáci pravděpodobně bojují a umírají na Ukrajině po boku ruských vojáků a očekává se, že by KLDR v budoucnu mohla vyslat další jednotky, aby podpořili Rusko v probíhajících bojích. Dnes to uvedl jihokorejský ministr obrany Kim Jong-hjun. Pchjongjang a Moskva prohlubují vojenskou spolupráci od začátku ruské invaze na Ukrajinu. 

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Rusko trpí zásadním nedostatkem lidí. Plánuje náhradu vojenské služby

Rusko čelí akutnímu nedostatku pracovních sil ve zbrojním průmyslu, kde podniky hledají desítky tisíc nových zaměstnanců. Vhodných uchazečů je na pracovním trhu málo a hledání specialistů může trvat i měsíce, uvádí BBC. Výroba zbraní v Rusku prudce vzrostla v důsledku války na Ukrajině.

před 3 hodinami

Lukáš Vlček

Komunitní energetika. Posune ji nový ministr Vlček zase o kus dál?

Lukáš Vlček, nový ministr průmyslu a obchodu, se dostává ke klíčovým úkolům, jako je dokončení novely energetického zákona a implementace evropské legislativy pro komunitní energetiku. Unie komunitní energetiky vyzdvihuje jeho odborné zkušenosti a zaměřuje se na ochranu spotřebitelů a ekonomickou udržitelnost společenství v rámci tzv. lex OZE III. To naznačuje, že vládní kroky mohou mít významný dopad na rozvoj energetické spolupráce a ochranu uživatelů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Cissy Houstonová

Zemřela zpěvačka Cissy Houstonová, matka slavné Whitney

Ve věku 91 let zemřela Cissy Houstonová, matka Whitney Houstonové a uznávaná zpěvačka, která se proslavila nejen svou vlastní kariérou, ale i spoluprací s hudebními ikonami jako Elvis Presley. Držitelka dvou cen Grammy, která ovlivnila mnoho umělců, zemřela 12 let po tragické ztrátě své dcery Whitney.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Kamala Harrisová

Harrisová se s Putinem nesetká bez zástupce Kyjeva, řekla v rozhovoru

Kamala Harrisová uvedla, že pokud by se stala prezidentkou USA, podpora Ukrajiny by pokračovala. V rozhovoru pro CBS zdůraznila, že by s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nejednala bez účasti Ukrajiny. Na otázku ohledně členství Ukrajiny v NATO však neodpověděla přímo, čímž naznačila opatrnost v diplomatickém přístupu k této citlivé otázce.  

včera

včera

včera

včera

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

včera

včera

včera

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

včera

Tragédie v pražském metru. Vyhasl život pětatřicetiletého muže

Na lince metra B v pondělí brzy odpoledne nejezdily vlaky. Ve stanici Smíchovské nádraží spadl do kolejiště pětatřicetiletý muž, který při nehodě utrpěl smrtelná zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy