V Praze začal festival Prague Pride

Praha – V hlavním městě dnes začal šestý ročník festivalu Prague Pride. Hlavním tématem letošního ročníku je láska, ale festival se bude věnovat rovněž několika tematickým oblastem, kterými jsou rodina, prevence AIDS a transgenderová problematika. 

Výstavami a dalšími doprovodnými akcemi začal dnes v Praze začala akce, která přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT). Během týdne se v metropoli uskuteční více než 130 kulturních, společenských, diskusních i sportovních událostí a vyvrcholí jako tradičně sobotním průvodem.

Zájemci mohou již dnes od 17:00 navštívit Centrum queer paměti v ulici Na Strži na Pankráci, které uchovává prameny a sbírky související s českou LGBT minulostí a které za svou činnost obdrželo letos cenu bePROUD neboli „buď hrdý". Podle zástupce centra Pavla Bílka lidé uvidí malou výstavu, která je průřezem gay a lesbického hnutí v Česku zhruba od 19. století. „Jednotlivé panely se věnují každodennímu životu i perzekucím zástupců gay a lesbické komunity," uvedl.

Ode dneška je také možné prohlédnout si výstavy s LGBT tématikou v galerii Langhans, v Americkém centru na Malé Straně či v galerii Litera v Karlíně.

Od 18:00 hodin se pak na Střeleckém ostrově uskuteční zahajovací koncert, na kterém vystoupí Adam Mišík, Vladivojsko, Matěj Kašpar, Jan Bendig a Jitka Zelenková. Zvláštním hostem večera bude gay aktivista a vnuk slavného herce Omar Sharif Jr., který po zveřejnění své sexuální orientace emigroval z rodného Egypta do Kanady.

Festival pokračuje až do neděle 14. srpna. Připraven je program pro rodiče z LGBT komunity, kteří už děti v takzvaných duhových rodinách vychovávají, i pro homosexuální páry, které by chtěly založit rodinu. Uskuteční se také debata pro rodiče, jejichž potomek je lesba nebo gay.

Vrcholem festivalu bude jako tradičně sobotní průvod s alegorickými vozy, který půjde z Václavského náměstí na Letnou. Průvod, kterého v minulých letech účastnily tisíce lidí, letos uctí minutou ticha památku obětí červnového útoku v nočním klubu v Orlandu, kde útočník zastřelil 49 lidí, převážně homosexuálů.

Související

Lidé se řadili k výstupu na Letnou

V Praze odstartuje Prague Pride 2023. Zúčastní se Lipavský i Rakušan

V centru Prahy se začali shromažďovat účastníci průvodu hrdosti Prague Pride, kteří před polednem naplnili dolní část Václavského náměstí. Přibližně kolem 12:30 by měli vyrazit z Můstku směrem přes centrum hlavního města a Čechův most až na Letenskou pláň, kde je připraven kulturní program a akce potrvá až do večera.
Prague Pride

Prahou prošel Prague Pride. Na Letnou dorazilo až 60 tisíc lidí

Duhový průvod hrdosti sexuálních menšin dorazil na Pražskou Letnou. První účastníci přišli kolem 14:15, další tisíce lidí, kteří se dnešní akce zúčastnili, pak vystoupaly na Letnou zhruba do hodiny. Průvod doprovázela hudba, tanec a jásot i potlesk, přihlíželi mu kolemjdoucí. Na Letné čeká na účastníky akce hudební program do večera. Podle odhadů policie se pochodu účastnilo až 60.000 lidí.

Více souvisejících

Prague Pride Praha Homosexuálové

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 44 minutami

před 45 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy