Česko využije miliardu na zapojení sociálně slabých na trh práce

Praha - Miliarda korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj má Česku pomoci k zapojení sociálně slabých lidí do trhu práce. ČTK to dnes sdělila mluvčí MMR Veronika Vároši.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vyhlásilo tři výzvy na podporu projektů v této oblasti v rámci Intergrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Žádosti lze podávat od 16. prosince 2016 do 31. října 2022. Maximální ani minimální výše příspěvku na jeden projekt není stanovena.

"V rámci výzev podporující sociální podnikání mohou žadatelé například získat dotaci na pořízení přístrojů k zefektivnění výroby ve firmě. Je tam však podmínka personálního rozšíření, čímž chceme zajistit těmto osobám lepší uplatnění na trhu práce," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Výzvami má být podle resortu podporován dále například vznik takzvaných sociálních podniků nebo rozšíření a vznik nových podnikatelských aktivit samostatně výdělečně činných osob.

„Být na okraji společnosti je složitá situace, kterou si jen málokdo z nás dokáže představit. Najít uplatnění na trhu práce je pro tyto lidi velmi těžké a výzvami z IROP se snažíme najít částečné řešení. V rámci výzev podporující sociální podnikání mohou žadatelé například získat dotaci na pořízení přístrojů k zefektivnění výroby ve firmě. Je tam však podmínka personálního rozšíření, čímž chceme zajistit těmto osobám lepší uplatnění na trhu práce," vysvětluje ministryně Karla Šlechtová.

Projekty v těchto výzvách lze realizovat na území Ostravské a Plzeňské metropolitní oblasti (v rámci integrovaných územních investic (ITI)), Liberce - Jablonce nad Nisou a Zlína (v rámci integrovaný plánů rozvoje území - IPRÚ) a na území místních akčních skupin (MAS), které si podporu sociálního podnikání vybraly jako jednu ze svých priorit. V 63. výzvě určené pro ITI je připraveno téměř 66,5 mil Kč, na 64. výzvu určenou pro IPRÚ je vyhrazeno 33 mil. Kč. MAS mohou čerpat na podporu projektů komunitně vedeného místního rozvoje (CLLD) 950 mil. Kč.

Související

Vláda ČR

Zkušební doba se prodlouží, výpovědní zkrátí, rozhodla vláda

Od ledna se prodlouží zkušební doba pro řadové zaměstnance na čtyři měsíce a pro vedoucí pracovníky na osm měsíců. Výpovědní doba se naopak zkrátí. Nezletilí budou mít možnost pracovat na letní brigádě již od čtrnácti let místo dosavadních patnácti let, jak bylo předtím.
Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

Více souvisejících

práce dotace Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Rusko chce spolupracovat s teroristy? Putin se chystá k ráznému kroku

Ruské úřady brzy oznámí své konečné rozhodnutí o vyškrtnutí afghánského hnutí Taliban ze seznamu teroristických organizací. Tuto informaci v Moskvě sdělil zvláštní představitel ruského prezidenta pro Afghánistán Zamir Kabulov. Uvedl to server Politico.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy