Lidé vzpomínali na exprezidenta Havla, v Praze zapálili svíčky

Praha - V Praze dnes proběhly vzpomínkové akce spojené s pětiletým výročím úmrtí Václava Havla. Pieta začala úryvky z Dopisů Olze dnes dopoledne v centru Prahy na Jungmannově náměstí.

V centru Prahy na Jungmannově náměstí se dnes konala vzpomínková akce na prezidenta Václava Havla, který zemřel před pěti lety. Celodenní setkání s názvem Svíčka pro Václava Havla začalo úryvky z Dopisů Olze. Pořadatelé pozvali ke čtení z Havlových knih a her nejen ty, kteří politika a dramatika osobně znali. Lidé zapalovali svíčky i u Havlova hrobu na pražském vinohradském hřbitově či u plastiky srdce na náměstí Václava Havla u Národního divadla.

První český prezident zemřel v neděli 18. prosince 2011 ve věku 75 let ve svém oblíbeném venkovském domě na Hrádečku na Trutnovsku. Celodenní čtení se zapalováním svíček skončilo na Jungmannově náměstí v 18:00. Poté se asi tři desítky lidí vypravily v dešti na pochod s názvem Srdce na Hrad. Účastníci v čele průvodu nesli velké látkové srdce. Přes Národní třídu, nábřeží a Karlův most se dostali na Malou Stranu. Cílem bylo Hradčanské náměstí. Skupinu doprovázeli policisté.

Pořadatelé dnešní vzpomínkové akce na Jungmannově náměstí chtěli Havla připomenout jako dramatika, politika, disidenta i člověka. "Byl to neobyčejně obyčejný člověk. Měl skvělé myšlenky. Jeho slova jsou nadčasová. Zvlášť v dnešní společnosti, když vidíme, co se tady děje, je důležité na ně nezapomínat," řekla ČTK a Českému rozhlasu Kristýna Herejtová z pořadatelského týmu. Podle ní osobnost Havlova formátu v Česku nyní chybí. Organizátoři vzpomínkové akce nevidí teď v republice nikoho, kdo by stejně jako dřív Havel symbolizoval zemi v zahraničí a dělal jí tam dobré jméno.

.

Psali jsme: Havel byl veleben i kritizován: Boural tabu, rázně řešil politické konflikty Havlova éra? Češi žili podle scénářů Dietla, pak nastal zlom, vzpomíná americký profesor Duka vzpomíná na Havla: Zasvětil život záchraně naší svobody Nahnědlé prostředí, zlodějiny, záhuba. Čeští politici vzpomínají na Havla kriticky  

Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka sloužil dnes v katedrále svatého Víta na Pražském hradě zádušní mši.

Přítomným věřícím, politikům i Havlově rodině řekl, že Havel zasvětil svůj život záchraně a obnově české svobody. Usiloval o suverenitu národa, vládu racionality, tolerance a úcty k druhému, neznal nenávist a závist, uvedl Duka. V přímém přenosu České televize na jeho poslední chvíle vzpomínala i řádová sestra boromejka Angelika Pintířová, která jej na Hrádečku do posledních dnů ošetřovala. Havel byl podle ní velice otevřeným člověkem, jednal stejně tak s ministrem, dalajlamou, kardinálem, jako s trutnovským Romem nebo uvaděčkou v kině. Nikdy si na nic nehrál a vždy byl pořád sám sebou, přestože kolem něj byly kamery, řekla.

Právě za chalupou na Hrádečku u silnice se několikrát ročně objevují zapálené svíčky a lidé na dřevěný plůtek upevňují různé vzkazy. I dnes dopoledne přišlo několik desítek těch, kteří si bývalého prezidenta vážili. Zapalovali svíčky u velkého proutěného srdce s Havlovou fotografií pověšeného na plotě u chalupy. Jedna žena přinesla růži, někdo další postavil mezi svíčky láhev piva. Mezi příchozími byli lidé všech generací, manželské páry i děti.

Související

Více souvisejících

Václav Havel Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy