Okamura tvrdí, že ho poslanec Birke z ČSSD označil za cvoka. Do televizní debaty s ním nepřišel

Praha - Tomio Okamura (SPD) na svůj facebook zveřejnil informaci, že proti němu odmítl nastoupit do televizní diskuze člen ČSSD Jan Birke. Okamuru měl označit za "cvoka". Proti lídrovi SPD nakonec nastoupil poslanec hnutí ANO Radek Vondráček jako náhradník. Už podruhé.

Mělo jít o pořad Duel Jaromíra Soukupa na TV Barrandov. Pořad v minulosti čelil výtce Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Rada požadovala, aby televize vysvětlila klíč, podle kterého si hosty do tohoto pořadu vybírá. Nápadně často totiž hosty byli členové hnutí Andreje Babiše. I poslanec Radek Vondráček už ve studiu v minulosti byl.

Podle Okamury však proti němu měl nejprve usednou představitel ČSSD a její někdejší volební manažer Jan Birke. 

"Těsně před vysíláním jsem ale zažil neuvěřitelnou situaci, když náhle před přímým přenosem zrušil svoji účast proti mně již potvrzený místopředseda ČSSD a poslanec Jan Birke," píše Okamura. Důvodem mělo být, že Okamura není seriózním partnerem k diskuzi o otázce migrace.

"Okamura pro mě a ČSSD není partnerem pro diskusi o migraci a na téma migrace nebudu s tím cvokem diskutovat. S Okamurou se bavit nebudu. Je to cvok. ČSSD ruší debatu," cituje Okamura údajné prohlášení Birkeho. To však podle šéfa SPD nebylo vše, do televize měl zavolat také tiskový mluvčí sociálních demokratů, který prý uvedl, že s Japoncem diskutovat nebudou. 

Do diskuzního pořadu tak na rychlo přispěchal člen hnutí ANO Vondráček. "Nakonec místo místopředsedy ČSSD našel odvahu přijít proti mně diskutovat místopředseda Sněmovny za hnutí ANO, který tak musel veřejně vysvětlovat (a nepodařilo se mu to...) nedávné hlasování 12 českých europoslanců za hnutí ANO, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, kteří hlasovali pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů a pro povinné kvóty," dodal Okamura. 

Z účasti v pořadu se v minulosti omluvil i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Moderátor si z něj následně dělal srandu, že má "rýmičku". Tehdy měl Stropnický nastoupit právě proti Okamurovi. A stejně jako tento týden i tehdy ho nahradil poslanec Radek Vondráček. Moderátor pořadu a generální ředitel televize Jaromír Soukup se domníval, že pro Stropnického byla účast v pořadu po boku Okamury "pod úroveň".

Související

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Jan Birke ČSSD TV Barrandov

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy