Praha - Oproti roku 2012 došlo k loňskému roku ke snížení obsahu cukru v 25 nejprodávanějších ochucených minerálních vodách. Množství cukru kleslo o 10,76 procenta.
V roce 2016 se ho v těchto nápojích použilo 9329,1 tuny, za sledované období tak jeho potřeba klesla o 1124,6 tuny. Dnes to na tiskové konferenci řekla předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková.
"Slazené minerálky obsahují množství cukru, se kterým je potřeba v příjmu energie počítat, ale pořád je to zhruba o polovinu méně, než mají slazené limonády. Neochucené minerálky jsou samozřejmě výhodnější, ale pro občasné zpestření pitného režimu zejména pro aktivní jedince jsou lepší než limonádová varianta," řekla ČTK nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy Věra Boháčová.
Úbytek použitého cukru v ochucených minerálkách nebyl podle Ježkové většinově vyvážen nárůstem umělých sladidel, ale například použitím ovocných šťáv nebo jinou koncentrací kyseliny citronové.
Podle předsedkyně svazu navíc od roku 2012 klesl podíl spotřebovaných ochucených minerálních vod z celkové produkce o více než čtyři procentní body na současných 64,08 procenta minerálních vod. Oproti tomu stoupá spotřeba hlavně přírodních minerálních vod.
Související
Mojito, Margarita nebo Piňa Colada. Jak vznikly oblíbené letní drinky?
Punč a svařák patří k Vánocům. Jak je dělala Magdalena Dobromila Rettigová?
nápoje , zdraví , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 5 minutami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 44 minutami
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 1 hodinou
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 2 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 3 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 4 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 4 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 4 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 5 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 6 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 7 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 7 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 8 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 8 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 9 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 10 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 10 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 12 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Globální potravinová bezpečnost zůstává podle britského biologa a odborníka na potravinové systémy Tima Bentona relativně stabilní, především proto, že současné geopolitické otřesy zatím nepřerostly do scénáře s přímým dopadem na širší evropský prostor. Benton exkluzivně pro EuroZprávy.cz upozornil, že zásadní hrozbu by představovala pouze výrazná eskalace války ze strany Vladimira Putina.
Zdroj: Jakub Jurek