Zničené rodiny, totální masakr, raději si nezahrávejme, zlikvidujeme naše děti. U Jílkové se řešilo důležité téma

Praha – Piráti, kteří se v říjnových volbách dostali do Poslanecké sněmovny, by rádi legalizovali konopí. Marihuana by tak mohla být volně prodejná, ale také by měl být dán prostor zájemcům pro domácí pěstování. Piráti si od tohoto kroku slibují přínos pro státní pokladnu v řádu několika miliard korun a také zvýšení bezpečnosti. Jenže ne všichni s tím souhlasí, lékaři a experti poukazují na rizika. Obě strany se utkaly v pořadu České televize Máte slovo.

Debatu zahájil šéf Pirátů Ivan Bartoš, který argumentoval tím, že pokud dojde k legalizaci konopí, klesne jeho užívání mezi lidmi. Odkazoval přitom na zkušenosti z jiných zemí. „Nejrozšířenější návykovou látkou je alkohol a tabák,“ poučoval moderátorku Michaelu Jílkovou, která na začátku pořadu označila právě marihuanu jako nejrozšířenější látku. Spolu s legalizací ale musí podle Bartoše jít i osvěta. „Marihuana je méně nebezpečná. Když nepomůže, tak neuškodí,“ uvedl.

Jenže s tím nesouhlasí onkolog a poslanec hnutí ANO Rostislav Vyzula. Podle něj Bartoš používá nepodložené argumenty. On naopak zdůraznil, že celé řada vědeckých studií škodlivost dokládá. „Marihuana má nebezpečné a škodlivé účinky, způsobuje poruchy učení, koncentrace, snižuje množství pohlavních hormonů u mužů,“ vyjmenovával Vyzula.

Podle Bartoše ale legalizace omezí černý trh, což znamenaná, že ubude dealerů. Na jeho slova navázal psycholog Jeroným Klimeš, který se závislými lidmi pracuje. Ten zdůraznil, že i u uživatelů kolem 18 let se objevuje kvůli kouření marihuany schizofrenie. Dodal, že může existovat alkoholik abstinent, ale ne kuřák marihuany abstinent. „To je totální masakr,“ říká Klimeš.

Lékař, adiktolog a zástupce Mezinárodního institutu pro legalizaci konopí Pavel Kubů ale v souvislosti se schizofrenií poukázal, že se rozvíjí jen u těch jedinců, kteří k tomu mají predispozici, u ostatních lidí ne. Jenže takoví lidé, kteří mají například psychické problémy v rodině, si podle něj musí dávat pozor na všechny omamné látky. „Když ji legalizujeme, odpráskneme 2 procenta populace,“ trval na svém Klimeš. Aktivista a předseda spolku Legalizace.cz Robert Veverka ale poznamenal, že i když počet uživatelů marihuany roste, počet schizofreniků ne.

Bartoš se přítomným pokoušel vysvětlit, že v případě legalizace marihuany by šlo o licencovaný prodej osobám starším osmnácti let – stejně jako to dnes funguje u alkoholu či tabáku. Tím se podle něj omezí dostupnost a k trávě se tak nedostanou děti, které si ji dnes kupují právě u dealerů. Zároveň by legalizaci měla jít ruku v ruce s informační kampaní a osvětou. A zákazem reklamy, jako je to dnes třeba u cigaret. Dnes, když je látku možné koupit na černém trhu, se děti snadněji dostávají do kontaktu s tvrdými drogami, což by při legalizaci odpadlo. Uvedl také, že marihuanu užívá asi 880 tisíc Čechů a že jde o to, aby tito lidé nebyli stigmatizováni a stíháni.

„Lidstvo má problém s alkoholem, lidstvo má problém s nikotinem. Proč k tomu ještě přidávat problém s marihuanou?“ nechápe Vyzula. Podle Bartoše ale naopak problémy zmizí, protože dnes může konopí obsahovat velké množství THC, které by ale při legalizaci bylo omezeno na menší množství. Navíc by tak podle něj uživatelů, alespoň podle zkušeností z jiných zemí, bude méně. „Takže když legalizujeme pervitin, taky ubude uživatelů?“ chytil se ho za slovo Petr Opletal, který pracuje s drogově závislými. Adiktolog Kubů ale argumentoval tím, že pokud marihuana nebude zakázané ovoce, nebude o ni mít tolik mladistvých zájem.

V publiku také seděl novinář Jiří X. Doležal, který poukazoval na to, že psychózu může vyvolat i alkohol. Ke každé látce je podle něj třeba přistupovat individuálně a není možné srovnávat pervitin a marihuanu. „Když si někdo namaže mast na zadek, nic mu to asi neudělá,“ poznamenal v té souvislosti Bartoš, který zdůraznil, že prodej by byl podmíněný licencí. Legalizace by prý ale také třeba odstranila kriminalizaci domácího pěstování pro vlastní potřebu, které podle něj není jinak škodlivé. „A muži to pak sklízí kosou. Rodiny se kvůli tomu rozpadají,“ oponoval mu Klimeš, který poukazoval na příklady ze své praxe. Dlouhodobí kuřáci podle něj nejsou schopni normálně fungovat, jsou po ránu vzteklí a ničí tak i své vztahy. „Smazává se hranice mezi měkkou a tvrdou drogou,“ podpořil ho Opletal. „Jenže rodina se může rozpadnout i kvůli sbírání známek,“ zlehčoval jejich argumenty adiktolog Kubů.

Z publika se se svým příběhem svěřil i abstinující alkoholik Petr Kraus. Ten se prý při léčení setkal s mnoha kuřáky marihuany, kteří mu prý vyprávěli hrozné příběhy. „Je to od vás populismus a sobeckost. Znám uživatele návykových látek, kteří mají schizofrenii, místo léků kouřili marihuanu. A kvůli marihuaně umírají,“ vyprávěl. Podle Bartoše ale není možné říct, že startovní drogou je právě marihuana, protože to stejně tak může být i čokoláda, kterou ale za drogu nikdo nepovažuje. „To je hon za politickými body,“ trval na svém Kraus. Bartoš ale poznamenal, že mít v programu legalizaci marihuany je dnes spíše přitěžující.

Vyzula podotkl, že už dnes je v lékárnách dostupné léčebné konopí, jenže ho legálně užívá jen necelých 30 pacientů. Bartoš ale dodal, že je to proto, že stojí 300 korun za gram a že ho předepisuje jen asi 20 lékařů – a navíc jen na některé diagnózy. Kubů připomněl, že konopí je dobré například na problémy s klouby, na křeče, při onkologické léčbě nebo v dermatologii. „Pomáhá tak u 50 procent pacientů,“ připustil Vyzula s tím, že třeba zmírňuje bolesti, takže pacienti pak neberou tolik opiátů. „Je ve formě kapslí nebo masti. Za měsíc to stojí asi 1400 korun a to není tak moc,“ uvedl Vyzula s odkazem na dnes dostupné léčebné konopí.

„Minulý měsíc bylo snadnější získat trávu než máslo,“ ozval se z publika další divák. „Mluvíte o přechodu na tvrdé drogy. Ale kde je lidi vezmou? Na černém trhu, kde nakupují marihuanu. Černý trh se ale díky legalizaci zmenší, protože už se to nevyplatí,“ vysvětloval. Podle Klimeše by ale stejně pomohla třeba i větší kontrola ze strany policie. Poukázal na příklad z vlastní praxe, kdy policie chránila dealery. „Děti si koupí marihuanu v každé kabince na záchodě. Likviduje to naše děti,“ zlobil se Klimeš. Jeho slov se ale chytil novinář Doležal a vyzval ho, aby o tom, že policie chrání dealery, informoval Generální inspekci bezpečnostních sborů. „Mám tady na ně číslo, můžete jim zavolat hned,“ nabídl mu Doležal. Klimeš ale oponoval, že mu to svěřila klientka a že je vázán mlčenlivostí.

Další divák namítl, že třeba v USA počet uživatelů marihuany opravdu klesá – ale to proto, že všichni přecházejí na tvrdé drogy. „Já znám rozvraty rodiny z druhé strany. Lidé jsou opakovaně stíháni za to, že si konopí pěstují doma kvůli zdraví. My jim dáváme semínka, někteří se pak vrací a vypráví nám své příběhy. Jedna nemocná paní dokonce kvůli stíhání spáchala sebevraždu,“ svěřil se s pohledem z druhé strany aktivista Veverka. „Vy jste se právě přiznal k trestnému činu,“ chytil se toho kvůli rozdávání semínek Vyzula. Podle Veverky to ale dokazuje, jak je neinformovaný, protože semínka jsou úplně legální. „Nevíte, o čem mluvíte,“ rýpnul si do lékaře aktivista.

„Otevíráme pandořinu skříňku, vidím tu negativní stránku. Nezahrávejme si. Ano, osvěta je třeba, ale je nutná i prevence,“ má jasno Vyzula. „Kdyby byly peníze na represe využity na osvětu, bylo by to mnohem lepší.“ přidal se Bartoš. Odpůrci legalizace ale také argumentovali tím, že když bude marihuana legální, budou se jen tak doma válet po stole, kde k ní budou mít přístup i děti. „Nebudou žádné zábrany,“ tvrdil Opletal. Ten se prý dokonce setkal s tím, že kuřáci marihuany nabízeli, aby si s nimi zakouřili i jejich děti ve věku 9 nebo 10 let. „Tak vzniká druhá generace závislých,“ varoval. Taková slova ale zastánci legalizace odmítli. „Nikdo z nás přece nechce, aby se to dostalo k dětem. Ale jde tu o svobodu a právo na soukromí,“ uzavřel debatu divák.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Marihuana Konopí Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy