Ježíš znásilňující muslimku? Hra znechutila biskupa Malého. Ozvali se i naštvaní diváci

Brno/Praha - Součástí květnového festivalu Divadelní svět Brno má být také Naše násilí a vaše násilí, v níž mimo jiné Ježíš znásilňuje muslimskou ženu. Ta ještě před svým uvedením vyvolala velké kontroverze. Ohradil se proti ní i mons. Václav Malý.

Hra chorvatského režiséra Frljiće „Naše násilí, vaše násilí“ vyvolává podle pomocného biskupa pražského Václava Malého oprávněný nesouhlas. „Jsem nemile překvapen, s jakou necitlivostí organizátoři obhajují uvedení hry v Brně, aniž berou v potaz, že svoboda slova je pokřivena, pokud prezentuje sice dramaticky nadsazenou, ale nechutnou a urážlivou scénu o Ježíši,“ uvedl duchovní na sociálních sítích.

Vůči hře se již v minulých dnech kriticky vymezil například náměstek brněnského primátora Petr Hladík (KDU-ČSL), který otevřeným dopisem požadoval od ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera, aby uvedení tohoto díla ještě zvážil. Poukazoval přitom na to, že jde i inscenaci, který vyvolává silně negativní emoce a rozděluje společnost. Poukazuje na to, že motivy použité ve hře uráží křesťany a že v nich vyvolává pocit ohrožení svobody jejich vyznání.

„Jsem přesvědčen o tom, že umění má lidi spojovat, a ne rozdělovat. Obrací se na mě celá řada lidí včetně samotných divadelníků, že plánovaná hra Naše násilí a vaše násilí v nich vzbuzuje silně negativní emoce. Například zde Ježíš znásilňuje muslimskou ženu," uvedl Hladík na sociálních sítích. „Tato negativní emoce se dá přirovnat snad jen k takovým pocitům, jaké by vyvolalo relativizování a zesměšňování holokaustu," napsal Hladík v dopise Glaserovi.

Někteří si na uvedení hry stěžovali také na facebookových stránkách Národního divadla. „Uvědomil si pan ředitel vašeho divadla, že Ježíš na rozdíl od Mohammeda, neznásilňoval, nezabíjel a i kdyby nakrásně chtěl tak by muslimku znásilnit nemohl neboť za jeho života islám neexistoval? Zajímalo by mě zda by si národní divadlo Brno, dovolilo uvést hru ve které Mohammed znásilňuje křesťanské ženy (ale nejen křesťanské) což k Mohammedovi patří, protože on vrah a násilník byl. Na rozdíl od Ježíše. Jinak nejsem pokřtěn, nejsem bigotni věřící. Ano věřím že bůh je, ale žiju si podle svého. Ale tohle mě fakt dovede zvednout ze židle,“ napsal jeden z naštvaných diváků.

Další divák naopak uvedení hry ocenil. „Jsem velmi rád, že Národní divadlo Brno uvede tuto hru v rámci festivalu Divadelní svět Brno, a to navzdory protestům některých zapšklých konzerv, které by opět, stejně jako za komára, chtěly cenzurovat, cenzurovat a cenzurovat,“ uvedl na facebookových stránkách divadla. 

Sám Glaser v reakci zaslané médiím uvedl, že program festivalu sestavuje dramaturgická rada, kterou tvoří vysokoškolsky vzdělaní dramaturgové všech brněnských divadel. „O zařazení jednoho každého představení na program se vedou dlouhé diskuse. Na program festivalu se tak nedostane žádné představení, na kterém nepanuje většinová shoda," uvedl Glaser. Podle něj je legitimní, že současné umění vyvolává diskusi o nejkontroverznějších otázkách současnosti.

Postoje tvůrců podle něj mohou vzbudit negativní emoce, případně názorově rozdělovat společnost. „To je ovšem, podle mne, znakem demokracie. Můžeme zaujímat naprosto rozdílná stanoviska a názory, vynášet o různých skutečnostech naprosto odlišné hodnotící soudy - například co je a co není umění, co je a co není kvalitní. Součástí našeho civilizačního okruhu je však stále i ono výše uvedené právo umělecké tvorby, která ke svému vyjádření svobodně používá i obecně sdílené symboly a obrazy," uvedl.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Václav Malý kultura

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy