Jiný pohled na Sýrii: Proč by Asad páchal takový útok? Novinářka má pochybnosti, poukazuje na zásadní nesrovnalosti

Praha - Svět zvažuje, jak zareaguje na údajný plynový útok v syrské Dúmě. Západ z něj viní syrský režim, prezident Bašár Asad ale jakoukoliv vinu popírá. A na jeho straně stojí i jeho spojenec - Rusko. Pochybnosti o tom, zda k útoku došlo a zda za jím opravdu stojí Damašek, má i česká válečná reportérka Lenka Klicperová.

Klicperová o situaci v Sýrii mluvila v České televizi. „Bohužel času bylo málo, takže jsme nemohli celou věc probrat podrobněji,“ posteskl si na facebooku, kde zveřejnila další svoje postřehy. „Snažím se od začátku poukázat na to, že konflikt může vyeskalovat do obřích rozměrů na základě nevyšetřené události, která se analyzuje pouze na základě fotek a videi, které dodala jedna strana konfliktu - tedy Syrian Civil Defence, tzv. Bílé Helmy, které pracují pouze na územích ovládaných džihádisty (ať už je to Nusra v Idlibu, Ahrar aš Šam, nebo Jaish al Islam.) A jsou na ně přímo napojení,“ připomíná novinářka, která se problematice Blízkého východu věnuje.

Zdůrazňuje, že chybí jakýkoliv nezávislý důkaz. „Ale USA to už stačí k rozpoutání další šílenosti, na kterou nedoplatí nikdo jiný než obyčejní Syřané, kteří už po sedmi letech nechtějí nic jiného než mír. Kdyby syrskou válku nesponzorovaly světové a regionální mocnosti jako Rusko, USA, Írán, Turecko, Katar, Saúdská Arábie, dávno by skončila, protože by ji neměl kdo financovat...“ naznačuje Klicperová.

Útočit v Dúmě podle ní mohl téměř kdokoliv. „Pokud byl ten útok spáchaný chlorem, tak není vůbec žádný problém, aby tento chlor měla a mohla použít jako bojovou zbraň jakákoliv organizace, která v té oblasti působí. Chlor není nic složitého na skladování a na výrobu. Sama jsem mnohokrát na místě viděla v Sýrii nebo v Iráku obrovské chemické sklady, které používal třeba Islámský stát a vzhledem k tomu, jak se s těmito zbraněmi obchoduje na Blízkém východě, tak nevidím vůbec žádný problém, aby si tuto zbraň mohla opatřit jakákoliv jiná islamistická organizace,“ vysvětluje Klicperová.

Ta také pro ČT zdůraznila, že skoro celou východní Ghútu již dobyly síly syrského prezidenta Bašára Asada. „Zbývalo tam pár posledních islamistů z Džajš al-Islám, se kterými ale už také udělal dohodu, že se odsunou na sever Sýrie. Tak já z logiky věci nevidím vůbec žádný důvod, proč by Bašár Asad páchal takovýto útok,“ uvádí.

Západní země zvažují, jak na dění v Sýrii zareagují. „Stále čekáme na rozhodnutí Donalda Trumpa ohledně zásahu v Sýrii. Vzhledem k tomu jak už dnes mění rétoriku, doufám, že najde jiné, než silové řešení, které by znamenalo konfrontaci s Ruskem a Íránem. Ale bezpochyby už se ze Sýrie nestáhne, jak ještě nedávno avizoval. Tak dejme si možná bez emocí na stůl logické argumenty, komu tento nevyšetřený útok nejvíce prospěl...“ dodala na facebooku novinářka.

„Pokud ten konflikt zase eskaluje a USA vstoupí do války, začnou ostřelovat režimní pozice, tak můžeme předpokládat, že tam bude růst další počet mrtvých, bude růst počet vysídlených lidí, kteří budou muset opustit domovy. Budeme muset řešit zase další migrační vlnu, která se bude snažit Sýrii opustit,“ nastiňuje Klicperová, co by se mohlo stát.

Související

Více souvisejících

Lenka Klicperová (válečná reportérka) Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy