Důkaz o Asadově nevině? Novinářky se naštvaly kvůli Sýrii, Čechům poslaly důrazný vzkaz

Praha - Novinářky Markéta Kutilová a Lenka Klicperová v minulých dnech komentoval situaci v Sýrii. „Jen popisujeme realitu,“ vysvětlují reportérky, které Sýrii opakovaně navštívily. Některé reakce na jejich články z poslední doby je vedly k tomu, že vydaly společné prohlášení

„Dlouhodobě se snažíme poukazovat na to, že syrský konflikt je válka, která se nevede jen na bojišti, ale i v médiích. Této propagandy se účastní všechny strany tohoto již dnes globálního konfliktu. Od Ruska, Íránu, přes Turecko, Saúdskou Arábii, Katar až po USA. Snažíme se při své práci maximálně využívat svých zkušeností z místa. V Sýrii jsme pracovaly společně 6x, jen jednou se nám podařilo získat syrská (režimní) víza. Po zveřejnění našich materiálů a poté, co jsme publikovaly, jak s námi režim zacházel na místě (zákazy, omezování práce, bránění ve svobodném přístupu k našim kontaktům), již víza zřejmě nedostanem,“ popisují svoje zkušenosti české žurnalistky.

Poukazují také na to, že žijeme v době informační války mezi NATO a Ruskem. Boj se zatím vede o mysl lidí. Ruská informační válka má určitě navrch a je intenzívnější. Naše společnost se tak stala velmi polarizovanou. Buď jsi pro ruská nebo protiruský. Není nic mezi tím. A kdo není s námi, ten je proti nám. Věřte nebo ne, nejsme agentky ani Putina, ani Asada, ani nikoho jiného,“ uvedly Klicperová a Kutilová v prohlášení zveřejněném na facebooku.

I proto se jim nelíbí, jak někteří na jejich texty reagují. „Je smutné, že se musíme bát takového nálepkování jen proto, že se snažíme přistupovat k práci kriticky a nepřejímat propagandu ani jedné, ani druhé strany. V případě posledního útoku v Sýrii jsme zastávaly legitimní postoj, kdy jsme před úderem na Sýrii žádaly důkazy o chemickém útoku. To stačilo, aby nás nejrůznější skupiny lidí začaly zneužívat a ohánět se námi coby důkazem o “nevině” Asada. Nic takového jsme nikdy neřekly. Pouze jsme chtěly slyšet fakta, a ne propagandu některé ze stran,“ vysvětlují.

Zdůrazňují, že jako novinářky jezdí pravidelně do Sýrie a Iráku ke všem možným stranám konfliktu. „Vidíme na vlastní oči a cítíme na vlastní kůži dopady této války. Snažíme se být v rámci možností objektivní a vidět syrskou válku i očima obyčejných Syřanů - ne jen ruskou/protiruskou optikou. Hledáme fakta a pravdu. A kloníme se k názoru, že svět není černobílý - tedy ne vše americké je dobré a ne vše ruské je špatné. Bohužel ale pro mnoho lidí je toto nepřijatelné. Bohužel,“ dodávají zklamané novinářky.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Lenka Klicperová (válečná reportérka) Markéta Kutilová (novinářka)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy