Babčenko promluvil o Česku: Jak to doopravdy bylo s jeho žádostí o pobyt?

Praha/Kyjev - Kauza údajně zavražděného novináře Arkadije Babčenka vyvolala emoce nejen na Ukrajině a v Rusko, ale také v České republice. Do centra pozornosti se dostává především ministerstvo vnitra. Babčenko se totiž před svou fingovanou vraždou pokoušel ukrýt i v Česku.

Ještě v momentě, kdy se svět domníval, že je Babčenko mrtvý, začaly po internetu kolovat zvěsti, že se chtěl ukrýt v Česku, ale že jej úřady odmítly. To ale důrazně popřelo ministerstvo vnitra. „Ministerstvo vnitra uvádí na pravou míru informace některých médií a novinářů na sociálních sítích k pobytu novináře Arkadije Babčenka v ČR. Ministerstvo vnitra jasně sděluje, že pan Babčenko v minulosti v ČR nežádal o žádný druh přechodného či trvalého pobytu ani o azyl,“ uvedl rezort.

Následně se ale ukázalo, že je Babčenko živý. A sám vše uvedl na pravou míru. „Včera české @vnitro napsalo, že jsem ho nežádal o pobyt. No nepovídejte! Rok jsme se o to snažili. Žádali jsme, zda by to nebylo možné podat žádost přes nizozemské velvyslanectví. Ne, prý musíte do Moskvy." Babčenko na dnešní tiskovce,“ tlumočil novinářova slova český publicista Alexandr Mitrofanov.

Žádost o pobyt se dle zákona podává v zemi, ze které žadatel pochází či ve které dlouhodobě pobývá. Ministerstvo vnitra na těchto skutečnostech nemá právo nic měnit.

— Ministerstvo vnitra (@vnitro) 31. května 2018

I na tato slova ale vnitro zareagovalo. „Žádost o pobyt se dle zákona podává v zemi, ze které žadatel pochází či ve které dlouhodobě pobývá. Ministerstvo vnitra na těchto skutečnostech nemá právo nic měnit,“ zdůraznilo.

To ale řadu uživatelů twitteru příliš neuklidnilo. „To je jako kdyby za první republiky posílali emigranty před nacismem do Berlína. Někdy moudrost našich zákonodárců připomíná knihu Hlava 22. Děláme všechno proto, aby to nešlo,“ postěžoval si jeden z nich.

Mitrofanov následně dodal, že Babčenko přijal nabídku ukrajinské prezidentské kanceláře na obdržení ukrajinského občanství. „Jeho děd byl Ukrajinec,“ napsal.

Přesto pro postup vnitra pochopení nemá. „'Formálně je to v pořádku, fakticky jde o výsměch.' Ne, to není o přístupu @vnitro ke kauze Babčenko. To je o praxi sovětských orgánů. Ne, autorem není Solženicyn. Je jím Lenin,“ rýpnul si na twitteru Mitrofanov.

Související

Více souvisejících

Arkadij Babčenko Alexandr Mitrofanov Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy