Spokojenost Čechů s členstvím v EU klesá

Praha - S členstvím České republiky v Evropské unii je spokojeno stále méně občanů. V současné době k němu mají pozitivní přístup necelé dvě pětiny dotazovaných (37 procent), což ve srovnání s dubnovým šetřením ukazuje na další pokles optimismu, informovala v pondělí agentura STEM.

Proti předchozímu období se také výrazně snížil podíl lidí přesvědčených, že se Evropská unie vyvíjí správným směrem. Zavedení eura jako české měny v současné době podporuje jen minimum občanů (17 procent), proti tomu více než polovina respondentů společnou měnu euro kategoricky odmítá. Dvoutřetinová většina občanů ČR (67 procent) však stále cítí sounáležitost s Evropou.Spokojeni s členstvím České republiky v EU jsou častěji lidé mladší, lidé s vyšším vzděláním, z domácností v příznivé materiální a finanční situaci. Zmiňované snížení míry spokojenosti však průzkum zaznamenal ve všech skupinách obyvatel, zejména právě mezi pro-unijně orientovanými občany. Zvláště zřejmá je tato skutečnost mezi lidmi mladšími 30 let a lidmi s vysokoškolským vzděláním, kde je nyní míra spokojenosti s členstvím v EU na téměř poloviční hodnotě v porovnání s počátkem roku 2010.S ohledem na politickou orientaci jsou s členstvím Česka v EU spokojeni především lidé pravicově orientovaní, stoupenci ODS a TOP 09. Míra spokojenosti s členstvím v EU se snížila ve všech skupinách občanů různě politicky orientovaných, nejvíce však mezi stoupenci ODS. Naopak stabilně nespokojení s členstvím v EU jsou příznivci KSČM, u kterých je propad míry spokojenosti nejmenší.Vloni byly podíly lidí spokojených a nespokojených naprosto vyrovnané. Letošní dubnový výzkum poprvé přinesl snížení podílu respondentů spokojených s členstvím v EU pod padesátiprocentní hranici. Aktuální výzkum oslabování spokojenosti s naším členstvím dále prohloubil.STEM provedl výzkum na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 29. 8. až 5. 9. 2012. Na otázky odpovídalo 1205 respondentů.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy