Nenasytní poslanci! Z rozpočtu ždímají miliony. Kdo nejvíce?

Praha - Ladislav Skopal (ČSSD) Gabriela Hubáčková (KSČM) a Josef Tancoš (ČSSD). Že vám ta jména nic neříkají? Jedná se poslance, kteří sice nejsou moc vidět, ale poslanecké náhrady ve výši přes 1,5 milionů korun si nechali bez skrupulí skoro celé vyplatit.

Za telefon, ošacení nebo práci asistentů můžou každý rok čerpat poslanci poslanecké náhrady. Někteří si zažádají jen o pár tisícovek, většina z nich se ale nenechá ošidit a z rozpočtu poslanecké sněmovny si přidělenou částku rádi vyberou.

Poslanec sociální demokracie Ladislav Skopal si nechal vyplatit podle Lidových novin 1 561 127 korun. Stříbrná je komunistická poslankyně Gabriela Hubáčková s 1 549 874 korunami a třetí příčku obsadil sociální demokrat Josef Tancoš, který ze sněmovního rozpočtu dostal částku 1 538 872 korun.

Podle Lidových novin je jedním z těch, kteří poslanecké náhrady vyčerpal skoro v plné výši, poslanec a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Ten je přitom znám hlavně tím, že do sněmovny zas až tak často nechodí.

Ani Jiří Paroubek nebo Jaroslav Škárka se ve ždímání rozpočtu sněmovny moc neomezovali. "Náhrady jsou k tomu, aby se v rámci funkce využívaly. Jestliže jsem je vyčerpal, tak jsem je potřeboval. Není to tak, že by mi něco zůstalo v kapse," vysvětlil deníku Škárka.

Poslanec a předseda Věcí veřejný Radek John nezůstal za svými kolegy pozadu. John argumentuje tím, že peníze, než aby zůstaly sněmovně, raději daruje na charitu.

Tito poslanci čerpali z poslaneckých náhrad nejvíce1. Ladislav Skopal (ČSSD) - 1 561 127 Kč2. Gabriela Hubáčková (KSČM) - 1 549 874 Kč3. Josef Tancoš (ČSSD) - 1 538 872 Kč4. Pavel Ploc (ČSSD) - 1 494 944 Kč5. Radek John (VV) - 1 370 784 Kč6. Lubomír Zaorálek (ČSSD) - 1 236 684 Kč7. Pavel Antonín (ČSSD) - 1 261 420 Kč8. Jiří Paroubek (LEV 21) - 1 250 000 Kč9. Jaroslav Škárka (nezařazený) - 1 209 080 Kč10. Jan Vidím (ODS) - 1 208 809 KčZdroj: Lidovky.cz

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna ČSSD mzdy / platy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy