Praha - Luigi Valenzano je italský šéfkuchař, který v Česku i jinde ve světě propaguje tzv. slow food, gastronomický směr, který je opakem rychlých občerstvení a nekvalitních potravin. Pro TN.cz se rozhovořil i o české kuchyni...
Znalostí a zkušeností šéfkuchaře Luigiho Valenzana jsme využili při testu těstovin z českých obchodů. Neomylně ve slepém testu umístil na první místo ty nejlepší a nejkvalitnější italské těstoviny.
Při té příležitosti jsme Luigiho Valenzana vyzvpovídali i z jeho vztahu k české kuchyni. Nejprve tedy kritika. "Nešvary, které vidím na české kuchyni, jsou zřejmě nešvary, které pocházejí ještě z dob minulých. Vidím, že turisté, kteří přijíždějí do České republiky a chtějí jíst dobrou kvalitu, jsou ne vždy uspokojeni. Kuchař jim často předkládají jenom jídlo, nikoli speciality, nikoli kvalitu, kterou by mohli svým uměním vytvořit," lituje zahozených šancí české kuchyně šéfkuchař Luigi Valenzano.
Právě tenhle problém by mohl pomoci řešit nový trend "slow food", který se do světa šíří z Itálie a jehož je Luigi propagátorem. Proto nám pojem slow food důkladně vysvětlil: "Slow Food je synonymem dobré kvality. Neboli Slow Food vyhledává každý zákazník, aniž by to tušil, protože dneska už vyhledáváme kvalitu, nehledáme jenom nějaké potraviny. To znamená, že Slow Food, který se zrodil v Itálii jako protipól fast foodu, dnes podporuje dobrou kvalitu. Hledá ho hospodyně, hledá ho návštěvník restaurace, hledá ho i restaurace. Nejde jen o kvalitu potraviny, ale i o její kvalitní zpracování."
Ital a jeho chutě? Svíčkovou ne, bramboračku ano!
Pochopitelně nás zajímalo i to, co by Luigi naopak doma z české kuchyně doporučoval. Jako první zmínil guláš, který prý připravujeme dobrý, ale správně usoudil, že guláš není typicky česká specialita - alespoń původem. Zato naprosto vyzdvihl českou bramboračku, ketrou paradoxně ochutnal už v Itálii. "To je polévka, kterou jsem poprvé jedl v Itálii od jedné své české kamarádky, která ji uvařila a já jsem to považoval za úžasný recept. Je to polévka se zeleninou, brambory, houbami – to mi moc chutná," rozplýval se Luigi. "Ze sladkého považuji za velmi dobrý moučník medovník. Pak mi chutná nějaké vaše malé vánoční cukroví. I když i my máme dobré vánoční cukroví a moučníky, tak vidím, že tu máte svoji produkci, která je dobrá."
Pochopitelně jsme nezapomněli ani na obligátní svíčkovou. Při té otázce se Luigi začal smát, protože ji v Česku dostal už nesčetněkrát. Svíčkovou respektuje, ale v Itálii podle něj nikdy nebude mít velký úspěch.
"Svíčková naprosto není italská chuť, protože omáčky zahuštěné kysanou smetanou zcela určitě nepatří do italské gastronomie. Je to rozhodně výborný pokrm, máte ho jako tradiční jídlo a vůbec bych o svíčkové nediskutoval, ale italský jazýček na to zkrátka není zvyklý," uzavřel Luigi.
Související
Vánoční cukroví: Nejoblíbenější recepty na sladké pochoutky
Unifikovaná kuchyně, nebo raději kuchyně na míru? Jaký je rozdíl v ceně?
recepty, vaření - , Itálie , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 40 minutami
Experti rozebrali chování prince Harryho. Návrat domů není vyloučen
před 1 hodinou
Papír s informací o růstu důchodů už nepřijde každému, upozornil úřad
před 2 hodinami
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
před 3 hodinami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 4 hodinami
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 4 hodinami
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 6 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 6 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 7 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 7 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 7 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 8 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 9 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 10 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 11 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 11 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 12 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 12 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 13 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 14 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
Německý kancléř Friedrich Merz odcestuje v pátek večer do Bruselu, aby se pokusil přesvědčit belgické vedení k podpoře půjčky pro Ukrajinu ve výši 165 miliard eur. Tato reparační půjčka má být financována z peněžní hodnoty zmrazených ruských státních aktiv, které jsou uloženy na belgickém území. Merz zrušil své původní cestovní plány do Osla, aby se mohl zúčastnit klíčové večeře s belgickým premiérem Bartem De Weverem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.
Zdroj: Libor Novák