Šéf TI promluvil o Nagyové a Rittigovi, zazněl také Agrofert. Proč?

Praha - Ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka se domnívá, že je zapotřebí urychlené přijetí kvalitního služebního zákona, který má za cíl definovat pevně daná pravidla pro odměňování úředníků. Samotný služební zákon ale podle něj pro omezení korupce stačit nebude.

Ondráčka již dříve vyjádřil domněnku, podle které lobbista Ivo Rittig nestojí pouze za předraženou zakázkou pro pražský dopravní podnik, ale podílel se také na zakázkách pro Lesy ČR a na solárním tunelu.

"Obvinění se zatím týká dopravního podniku, týká se konkrétních trestných činů a zakázek, ze kterých se měly vyvádět peníze, a potom to obvinění směřuje na praní peněz. Já předpokládám, že policie a státní zatupitelství má celou řadu informací ze zahraničí a že tam dokáže prokázat to propojení," sdělil Ondráčka v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Podle lobbisty je v tom však něco víc. "Pro mě jako pro Ivo Rittiga je to pokus vrchních státních zástupců o politický převrat v republice a likvidování politikých špiček. Čas ukáže že se nemýlím, a všechno tomu nasvědčuje, že to, za co byly domovní prohlídky a za co byli obvinění, byla jenom vedlejší kolej toho, že v tomto státě chtěl někdo převzít moc," sdělil před časem v rozhovoru pro Českou televizi Rittig.

Rittig je posle slov Ondráčky velká ryba v rybníce, ale jsou zde i mnohem větší ryby. Otevřel tak téma Agrofertu, což může být přesně ten případ, na který Rittig narážel. Do střetu zájmů se totiž dostává například šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který prosazuje podporu výstavby bioplynových stanic. Ty buduje Agrofert, v jehož orgánech Faltýnek působí. Ondráčka se však domnívá, že je úkolem politiků, novinářů i veřejnosti, aby tyto postupy hlídala.

Ředitel protikorupční organizace dále tvrdí, že v první řadě je úlohou hnutí ANO, aby si ohlídalo možné střety zájmů. "Na druhou stranu je třeba říct, že ta vláda je tady pár týdnů a je to velmi časné. Uvidíme s časovým odstupem, jestli ty personální změny, ke kterým dochází ve státních firmách, skutečně mohou vést k nějakému zkvalitnění," sdělil v Otázkách.

Sluřební zákon

Podle Ondráčky je zapotřebí celá řada změn, která by vedla ke zhrošení situace pro klientelistické sítě. "Služební zákon je jedna věc, ale pochopitelně potřebujeme nezávislé státní zastupitelství, kvalitní policii, spolupráci s finančními úřady, s analytickým úřadem ministerstva financí a podobně. Zatím to nefunguje tak, jak by mělo," tvrdí Ondráčka.

Služební zákon jako takový je však v tuto chvíli údajně nedokonalý a rychlost, s jakou je přijímán, je škodlivá. V první řadě by tedy měl být udělán dobře.

"I když budete mít dokonalý služební  zákon, tak každý ten úředník ve vysoké pozici musí znát svoji vlastní cenu a svoji vlastní úroveň. Přece nen možné, aby šéf úřadu vlády chodil paní Nagyové do Pařížské pro šperky, to není jeho role a není za to placen. Je to absurdní divadlo, které se tady odehrávalo," sdělil České televizi ředitel Transparency International.

A jak zhodnotil Ondráčka celou rostoucí kauzu? "Rittig a jeho role je jedna věc, ale je potřeba oddělit to od kauzy Nagyová. To, co vyplývá na povrch nyní ohledně jejího fungování na úřadu vlády mi připadá opravdu zběsilé."

Související

Mikuláš Minář

Minářovo hnutí Lidé PRO končí, kandidovat nebude

Hnutí Lidé PRO, jehož vznik v prosinci oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Na twitteru to oznámil bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který s Minářem na projektu spolupracoval.
Mikuláš Minář

Minářovo hnutí se jmenuje Lidé PRO, spolupracuje s ním Ondráčka

Nové politické hnutí bývalého předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře se jmenuje Lidé PRO. Spolupracovat s ním bude například bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka nebo náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Více souvisejících

David Ondráčka Jana Nagyová Ivo Rittig

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Co bude s Pásmem Gazy dál? Hamás dohodu odsouhlasil, teď záleží na Izraeli

Palestinská militantní skupina Hamás oznámila, že její delegace, účastnící se jednání o příměří v Pásmu Gazy v Káhiře, odcestovala do Kataru. Hamás zdůraznil, že další vývoj záleží na Izraeli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy