Advokáti se bouří proti policii: Porušujete práva a my si to nenecháme líbit!

Praha – Média už informovala o složitém případu hospodářské kriminality. Podle informací televize Prima do ní mají být údajně zapojeni i významní advokáti. Česká advokátní komora se však proti takovým nařčením razantně brání.

Případ praní špinavých peněz vyšetřuje hospodářská kriminálka už do konce roku 2012. Vzniklá škoda se podle policejního mluvčího Tomáše Holana pohybuje až ve výši půl miliardy korun. Podle TV Prima by hlavním obviněným měl být advokát Martin Gruber.

Podle vyšetřovatelů jde o síť, ve které figuruje jedna mateřská firma, které ovládá více firem menších, jejich majitelé fungovali jako bílí koně. Inkasovali peníze, odeslali je mateřské firmě a zboží nedodali. Když policie obvinila několik lidí, mezi kterými jsou údajně i právníci a členové kontrolní rady advokátní komory, začala se objevovat udání na vyšetřovatele případu. Ta prý měla vyvolat „fikci strachu", uvedl Holan pro server iDnes.Kromě toho se obvinění měli postarat i o zničení některých důkazů.

Proti tomu se ale Česká advokátní komora zásadně ohradila. „Česká advokátní komora se znepokojením sleduje, jak orgány trestního řízení, zejména policie a státní zastupitelství, pod dojmem toho, že se jim pomocí sdělovacích prostředků podařilo dokonce svrhnout vládu, místo toho, aby se věnovaly prošetřování trestné činnosti a opatřování důkazů proti skutečným pachatelům, vyvolávají v občanech hysterii a „odsouzení předem", aniž mají dostatek podkladů pro trestní stíhání, a dokonce aniž mají relevantní právní odůvodnění," píše se v oficiálním prohlášením ČAK.

Komora je také prý velmi zneklidněna přístupem policie, protože došlo mimo jiné k porušení práva na obhajobu.

Celé vyjádření České advokátní komory:

Česká advokátní komora (ČAK) i čeští advokáti byli včerejšího dne mediálně atakováni policejními vyšetřovacími orgány, které, poněkud mlhavě a neurčitě, vystoupily s prohlášeními o podávání smyšlených udání na policejní vyšetřovatele, ztěžování vyšetřování, vytváření jakýchsi fikcí strachu (!) apod., to vše v souvislosti se zahájením trestního stíhání JUDr. Martina Grubnera, pražského advokáta a člena kontrolní rady ČAK, a snad i nějakých dalších členů orgánů jak je naznačováno.

Česká advokátní komora se znepokojením sleduje, jak orgány trestního řízení, zejména policie a státní zastupitelství, pod dojmem toho, že se jim pomocí sdělovacích prostředků podařilo dokonce svrhnout vládu, místo toho, aby se věnovaly prošetřování trestné činnosti a opatřování důkazů proti skutečným pachatelům, vyvolávají v občanech hysterii a „odsouzení předem", aniž mají dostatek podkladů pro trestní stíhání, a dokonce aniž mají relevantní právní odůvodnění.

Česká advokátní komora důrazně nesouhlasí s podobnými prohlášeními, která jsou často vykonstruovaná a lživá a ve vztahu k advokátům vykonávajícím obhajobu dokonce mstivá s charakterem odplaty. Ohrazuje se proto proti takovému postupu policie.

ČAK prohlašuje, že jako samosprávná stavovská organizace advokátů nevstupuje do konkrétních kauz, nepodává žádné stížnosti, trestní oznámení či jiná podání a nejedná se žádnými státními orgány ve snaze ovlivnit jejich postup. Ani v tomto případě tomu nebylo jinak. Pokud tak učiní v konkrétní kauze advokát, náš právní řád obsahuje dostatek prostředků, jak takové podání prošetřit a vyvodit z něj potřebné závěry. K těmto prostředkům rozhodně ale nenáleží útoky a odsudky prostřednictvím médií. Takový postup svědčí o nedobrém stavu v orgánech právní ochrany státu.

ČAK nemá právo zasahovat do jednotlivých trestních řízení zejména proto, že není jejich účastníkem a nemá přístup do spisů. Představenstvo ČAK bylo pouze v pondělí informováno příslušným regionálním zástupcem o flagrantních procesních pochybeních orgánů činných v trestním řízení v popsané trestní věci, které vedly ve svém důsledku k porušení práv obhajoby a porušení práva na spravedlivý proces. Dostupné informace totiž nasvědčovaly tomu, že si policejní orgány samy určily, kdo bude obhajobu trestně stíhaného advokáta provádět a kdo k němu bude mít přístup.

Postupem policie (myšleno zejména mediálními výstupy) se vytváří názor, že „kdo je trestně stíhán, je už rovnou vinen" a zcela se opomíjí Ústavou zaručené pravidlo, že dokud není osoba odsouzena pravomocným rozsudkem, je třeba na ni hledět jako na nevinnou!

Česká advokátní komora je velmi zneklidněna podobným přístupem policie, protože jím došlo nejen k významnému porušení práva na obhajobu, ale především byly ohroženy zájmy klientů stíhaného advokáta, který byl vzetím do vazby a nepřipuštěním obhájce odříznut od své kanceláře a nemohla být zajištěna ochrana jejich práv. Takový postup je zcela nepřípustný a měl by být příslušnými orgány trestního řízení neprodleně prošetřen.

S ohledem na zveřejněná prohlášení policie nezbývá ČAK, než se obrátit na tyto příslušné nadřízené orgány, aby nebyly nečinné a celou záležitost náležitě prošetřily a zajistily dodržování ústavně zaručených práv.

vedení ČAK

Sdílejte článek

Související

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Policie ČR právníci

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy