Pokuta za zpackanou opravu Karlova mostu je promlčena

Praha - Pokutu ve výši 950 000 korun uloženou za problémy při opravě Karlova mostu a údajné znehodnocení národní kulturní památky hlavní město Praha platit nebude. Správní delikt byl promlčený, potvrdilo v pondělí ministerstvo kultury.

"21. ledna 2011 došlo v řízení o uložení pokuty za znehodnocení národní kulturní památky Karlův most k promlčení správního deliktu hlavního města Prahy," uvádí ministerstvo na svých webových stránkách.Ministerstvo kultury zveřejnilo rozhodnutí o zastaveném řízení v okamžiku, kdy se s ním měli možnost seznámit všichni účastníci řízení."Z pohledu ministra, dlouholetého starosty i z pohledu běžného občana je samozřejmě těžko přijatelné, že se něco takového táhne bez výsledku rok až do promlčení. Celé to přehazování z Prahy do Plzně a zpátky považuji za nefunkční. Jeden článek v řetězci udělá dvakrát chybu a jste prakticky bezbranní. Možná by stálo za to, zamyslet se celkově nad pravidly správního řízení, protože tady je evidentně něco špatně," komentoval výsledek ročního snažení ministr kultury Jiří Besser.Správní řízení proti Praze hodnocené podle paragrafu 37 odstavce 2 památkového zákona zahájil Plzeňský kraj na základě znehodnocení památkového hodnoty Karlova mostu způsobeným při jeho rekonstrukci.Dne 15. prosince 2009 ministerstvo kultury z důvodu nečinnosti pražského magistrátu, odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu předalo věc Krajskému úřadu Plzeňského kraje, odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu. Dne 21. ledna 2010 prvoinstanční orgán zahájil řízení. Dne 30. března prvoinstanční orgán vydal rozhodnutí a doručil ho účastníkovi řízení, který se následně odvolal. Případ si pak převzalo ministerstvo kultury, které celou věc předalo zpět prvoinstančnímu orgánu. Do konce roku 2010 se opakovalo odvolávání účastníků proti rozhodnutí prvoinstančnímu soudu a tím pádem došlo k promlčení správního deliktu.

"Krajský úřad učinil vše proto, aby řízení proběhlo v souladu s právním řádem. Úřad se musel zejména vypořádat s veškerými námitkami, ustanovit znalce, vyčkat jeho závěrů a nemohl opomenout práva účastníka řízení, které se tak z procesních důvodů neustále prodlužovalo," uvedla ke kauze mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová."Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR s politováním přijala informaci, že správní delikt ve věci znehodnocení Národní kulturní památky Karlův most, spáchaný vlastníkem památky Hlavním městem Praha, byl promlčen. Toto je černý den pro českou památkovou péči," uvedl za asociaci Martin J. Kadrman."Tím, že nebyl viník znehodnocení národního klenotu potrestán, byl vyslán signál všem majitelům kulturních památek, že tyto chráněné objekty mohou bez obav znehodnocovat a ničit. Asociace ASORKD v návaznosti na dnešní vyjádření ministra kultury Jirího Bessera očekává, že Ministerstvo kultury ČR bude iniciovat změnu pravidel správního řízení, aby se takový ostudný výsledek vyšetřování památkových kauz již nikdy nemohl opakovat," dodal Kadrman.

Související

Více souvisejících

Praha pokuty

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy