Nejvyšší státní zástupce chce odvolat šéfa pražských zastupitelů - i kvůli gripenům

Praha, Brno - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman navrhnul ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) odvolání pražského vrchního státního zastupitele Vlastimila Rampulu. Zastupitelství o tom ve středu informovalo v tiskové zprávě, jako důvod uvedlo závažné porušení povinností státního zástupce.

"Těch důvodů pro návrh bylo několik. Bylo to především pochybení v oblasti mezinárodních styků," řekla agentuře Mediafax tisková mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová."Dále šlo o systémové chyby v řízení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze - zejména v souvislosti se zajišťováním výkonu dozoru v trestních věcech této kriminality - například v kauzách gripeny nebo české pivo," připojila mluvčí Zemanova úřadu.Výčet pochybení Markusová ještě rozšířila: "V neposlední řadě to bylo nehospodárné nakládání s finančními prostředky Vrchního státního zastupitelství v Praze.""Návrh v tuto chvíli ještě nemáme a neznáme ani jeho podrobnosti. V momentě, kdy ho obdržíme, zahájíme správní řízení o Rampulově odvolání," řekla agentuře Mediafax mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Sám Rampula o podání návrhu ví, vyjadřovat se k němu ale zatím nechce. "Pan doktor se v Brně dozvěděl, že chce pan Zeman podat návrh na jeho odvolání. Vzhledem k tomu, že tak ale podle našich informací zatím nebylo učiněno a pan Rampula nezná důvody odvolání, nebude se k tomu prozatím vyjadřovat," řekla ve středu Mediafaxu mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová. Dodala, že se Rampula k celé věci vyjádří na příslušných místech, nikoli na veřejnosti. "Tuto záležitost považuje pan Rampula za natolik seriozní a vážnou, že o ní nechce vést debatu v médiích," dodala mluvčí.

Související

Pavel Blažek (ODS), ministr spravedlnosti.

Ministr spravedlnosti Blažek se chce v lednu setkat se státními zástupci

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se chce počátkem ledna setkat v Brně s představiteli Unie státních zástupců. Zamíří také na Nejvyšší státní zastupitelství a na Nejvyšší soud i Nejvyšší správní soud. Uvedl to po dnešním jednání s vedením České advokátní komory (ČAK).

Více souvisejících

státní zástupci Pavel Zeman

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy