Soudce se zlobí: Imunitu poslanců by měl řešit Ústavní soud

Brno - O rozsahu imunity a vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení by měl podle ústavního soudce Vojena Güttlera v budoucnu rozhodovat spíše Ústavní soud, a ne Nejvyšší soud, kterému kompetenci přiznává trestní řád. S podobnou problematikou totiž prý mají ústavní soudci více zkušeností.

"Je to otázka více ústavní než trestněprávní, takže tady by asi ingerence Ústavního soudu byla více na místě, neboť v tomto směru má přeci jen více zkušeností," uvedl Güttler. Nyní podle trestního řádu rozhoduje o případném vynětí z pravomoci Nejvyšší soud. Pokud návrhu na vynětí vyhoví, prakticky neexistuje opravný prostředek.

Rozsah poslanecké imunity má dva možné výklady. Nejvyšší soud podle dostupných informací zvolil extenzivní, široký výklad a zařadil pod ochranu imunity také politické dohody a kompromisy. Valná část ústavních právníků ale zastává restriktivní výklad, dle kterého se imunita vztahuje na verbální projevy na řečništích Poslanecké sněmovny.

Výklad Nejvyššího soudu je podle Güttlera "hodně široký". Detailně se ale prý jako ústavní soudce vyjadřovat nemůže a nechce. "Nechci dávat munici ani jedné, ani druhé straně," zdůraznil.

Odborníci se shodují, že nyní neexistuje způsob, jak by verdikt Nejvyššího soudu v kauze tří exposlanců ODS mohl rychle přezkoumat Ústavní soud.

V rozhovoru ve Studiu ČT24 se soudce Ústavního soudu Vojen Güttler o úloze této instituce rozpovídal víc. Coby garant ústavního charakteru státní moci se Ústavní soud nezřídka dostává do sporu s politiky. Často připomínaným je v této souvislosti výrok někdejšího předsedy Poslanecké sněmovny Václav Klause, který v únoru 2001 varoval před tím, aby se z ÚS nestala "třetí komora parlamentu přímo jmenovaná prezidentem republiky".

"Pravda to ale není, důkazem toho je skutečnost, že ÚS nikdy nezahajuje řízení sám od sebe. Vždy tomu musí předcházet návrh. Samozřejmě, že rozhodování ústavních soudců a soudu vůbec má v některých otázkách jisté politické aspekty a dopady. To je zcela zákonité a je to dáno jeho kompetencemi," vysvětlil Güttler.

Mezi nejsledovanější verdikty Ústavního soudu patřilo rozhodnutí, kterým soud v lednu 2001 zrušil podstatné části kontroverzní novely volebního zákona, přijaté v době opoziční smlouvy dvěma nejsilnějšími politickými stranami.

V posledních letech se srovnatelné pozornosti dostalo například stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka, jenž úspěšně napadl ústavní zákon, kterým si poslanci chtěli zkrátit své volební období a dospět k předčasným volbám v říjnu 2009.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy