Předražený justiční palác v Brně se bude řešit znovu, NSS zamítl stížnost

Brno - Odvolací finanční ředitelství se musí znovu zabývat stavbou údajně předraženého justičního areálu v Brně. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost úřadu, a potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Hradci Králové. Ten loni zrušil rozhodnutí, podle kterého se kvůli porušení rozpočtové kázně mělo do státního rozpočtu vrátit 1,9 miliardy korun. NSS zatím na úřední desce zveřejnil pouze stručné znění svého rozsudku.

Krajský soud v Brně, který stavbu justičního areálu zajišťoval, považuje rozsudek NSS za svůj dílčí úspěch. "Tento rozsudek v podstatě potvrzuje, že účel dotace ze státního rozpočtu byl naplněn a že nelze pro dílčí případné pochybení vyměřovat stoprocentní odvod do státního rozpočtu," uvedla mluvčí soudu Markéta Sigmundová. Ani ona ještě nezná odůvodnění.

Podle loňského verdiktu hradeckého soudu je rozhodnutí finančního ředitelství o odvodu veškerých dotačních peněz do státního rozpočtu nesprávné. "Výše odvodu za porušení rozpočtové kázně má být přikázána v takové výši, v jaké došlo k porušení rozpočtové kázně ve vztahu k celé dotaci," uvedla loni při vynesení verdiktu předsedkyně senátu Marie Kocourková. Doplnila tehdy, že z celkového počtu 20 veřejných zakázek, které s rozsáhlým projektem souvisely, byly v rozporu se zákonem zadány jen dvě.

V brněnském justičním areálu sídlí Městský soud Brno, Okresní soud Brno-venkov a také státní zastupitelství pro město i okres.

Areál vyrostl na zelené louce u řeky Svratky v jižní části města a stavba se oproti původním plánům více než dvojnásobně prodražila. Justiční areál tak patří k nejdiskutovanějším stavbám poslední doby. Nejvyšší kontrolní úřad v roce 2008 zjistil, že předpokládané náklady 786 milionů korun vzrostly na více než 1,8 miliardy korun. Ani tato suma nebyla konečná. Podle NKÚ jsou na vině chyby Krajského soudu v Brně při řízení projektu a nekoncepční a nedůsledná kontrolní činnost ministerstva spravedlnosti. Zdražení je ale částečně způsobeno také rozšířením plochy soudu oproti původnímu projektu.

Představitelé krajského soudu závěry NKÚ tehdy označili za zkreslené. "Kontrola sem přišla předčasně, před dokončením stavby. Některé údaje byly zavádějící. Za 800 milionů se tato stavba nikdy nedala postavit," uvedl předseda krajského soudu Jaromír Pořízek.

Podle NKÚ však chybovalo i samo ministerstvo, které si mělo cenu zakázky ohlídat. Stejně jako brněnský krajský soud úřad svou vinu popírá. Smlouvy na výstavbu areálu podepsal pár měsíců před volbami bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Vedení resortu už dříve tvrdilo, že pokud došlo k chybě, pak odpovědnost leží právě na Němcovi a jeho podřízených. "Celá zakázka začala už v roce 2004 za minulého vedení minsterstva, kdy zároveň byly dohodnuty všechny podmínky smluvní, které nebylo už možné měnit," komentovala výstavbu v roce 2008 tehdejší mluvčí ministerstva. Informovala o tom Česká televize.

Související

Václav Klaus

Klaus definitivně bez pokuty za projev bez roušky. NSS potvrdil její zrušení

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19, zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. ČTK to zjistila z úřední desky NSS. Bývalý prezident dnes v reakci na rozhodnutí NSS pro ČTK uvedl, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy.

Více souvisejících

Nejvyšší správní soud Brno nkú

Aktuálně se děje

před 8 minutami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 33 minutami

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy