To byla kráva, co... Kauza sprosté soudkyně má absurdní pokračování

Praha - Ministryně spravedlnosti se osobně vložila do případu sokolovské soudkyně, která se vulgárně vyjadřovala o účastnících řízení. Na případ už v únoru upozornila televize Nova. Soudkyně zatím za své nadávky vůči zúčastněným nebyla nijak potrestána. Podle ministryně spravedlnosti je ale takové chování soudce nepřípustné.

Soudkyně okresního soudu v Sokolově Ivana Hovorková účastníkům řízení povolila, aby si ji nahrávali. O jejích nadávkách tak vznikl jasný důkaz. "Blbečku blbej... To byla kráva, co... To jsem si teda řekla, to zase je kráva," zní z úst soudkyně.

Účastníci řízení měli pochybnosti, zda může soudkyně, která o nich takto hovoří, jejich spor rozhodnout objektivně. Proto si na ni stěžovali. Předseda sokolovského soudu se ale Hovorkové zastal.

"Především musím zdůraznit, že doktorka Hovorková nikoho neurážela, nikomu nenadávala a už vůbec ne účastníkům. Výroky byly vyneseny neveřejně, v soukromí a na veřejnost je nevynesla autorka výroků, ale autor nahrávky," stojí ve vyjádření předsedy soudu.

Ministryně spravedlnosti má ale jiný názor. "Sama jsem se s tím spisem, respektive s tou informací, byla konfrontována. Samozřejmě to je nepřípustné chování ze strany soudce," uvedla Helena Válková.

Hovorková se hájí tím, že nadávky padly o přestávce jednání. Jenže ministerstvo spravedlnosti už dříve případ komentovalo tak, že je podstatné, že soudkyně takto mluvila v soudní budově. A je jedno, v jakém okamžiku to bylo.

"Pokud se to opravdu prokáže a běží tam řízení, tak bude z toho vyvozena kárná odpovědnost," dodala Válková.

Případ soudkyně Hovorkové prověřovala také policie. Jak dopadlo její vyšetřování? Jedním slovem: absurdně! Trestní oznámení v této věci podali policii jak účastníci řízení, kteří si stěžovali na soudkyni, tak samotná soudkyně, která si naopak stěžuje na účastníky řízení.

Zatímco to trestní oznámení na soudkyni policie odložila, na jejím podnětu dále pracuje. A zjišťuje, jak se vlastně nahrávka, která zachycuje ty nadávky v soudním síni, dostala na veřejnost. Takže místo toho, aby řešila podstatu věci, trochu nepochopitelně řeší vznik nahrávky, i když soudkyně to nahrávání sama povolila. To její povolení je ostatně také zaznamenané.

Související

soudy

Legendární Boris Becker musí do vězení. Měl mařit insolvenční řízení

Držitel šesti grandslamových titulu a jedna z tenisových legend Boris Becker musí nastoupit do vězení, kde si má odpykat dva a půl roku kvůli tomu, že měl od roku 2017 několikrát mařit insolvenční řízení. Takový verdikt nad ním vynesl londýnský soud, avšak může se proti němu z vězení odvolat. Becker totiž dlouohodobě svou vinu odmítá.
Miloš Zeman

Zeman chce se jmenováním předsedy NSS počkat na ministra

Prezident Miloš Zeman chce se jmenováním předsedy Nejvyššího správního soudu (NSS) a nového ústavního soudce počkat na nového ministra spravedlnosti. ČTK to dnes řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Obě významná justiční místa se uvolní v příštích týdnech.

Více souvisejících

Soudnictví Helena Válková (ANO) Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy