Vznikla Unie obhájců ČR: Nejsme žádná parta z hospody, říkají členové

Praha - Nově založená Unie obhájců ČR chce upozorňovat veřejnost na chyby v postupech státního zastupitelství. Podle jejího prezidenta, advokáta Tomáše Sokola, ztratili žalobci sebereflexi. Na dnešní tiskové konferenci uvedl, že tyto chyby jsou systémové a namísto omluvy či kárných řízení přichází snaha je legalizovat. Zmínil se mimo jiné o nezákonném trestním stíhání svého klienta, policejního exprezidenta Petra Lessyho.

"Státní zastupitelství jako složka přestává vnímat, že se dějí chyby, nereaguje na ně a jeví se jí to, jako že je to v pořádku," prohlásil Sokol. "Systém se chová jinak, než by se chovat měl, systém se nechová fér," dodal.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman reagoval pro ČTK tak, že unii vnímá jako soukromou aktivitu některých advokátů. "Na rozdíl od pana doktora Sokola se domnívám, že státní zastupitelství funguje v zásadě dobře a dělá to, co mu ukládá zákon. Chápu potřebu některých obhájců se proti tomu vymezit," napsal.

Státní zástupci, soudci, advokáti a další právnické profese by podle něj neměli zapomínat na to, že jsou příslušníky jednoho stavu. "Proto bych namísto siláckých řečí uvítal raději kolegiální přístup. Jde totiž nejen o to, jak se vnímáme navzájem, ale také o to, jak jsme vnímáni společností," podotkl.

Viceprezident Unie obhájců ČR Lukáš Trojan se domnívá, že státní zastupitelství potlačuje procesní práva, spravedlivý proces se vychyluje na stranu represivních složek a obcházejí se ústavní normy. "Tento styl uvažování se pozvolna mění v trend, kterým je snaha o disbalanci, o porušení rovnováhy," tvrdí.

Zájmový spolek chce proto "obnovit rovnováhu ochrany lidských práv a represe" a dávat v tomto ohledu podněty České advokátní komoře i představitelům státu. Unie hodlá přibírat i další členy z řad advokacie. Česká advokátní komora spolek podporuje, její předseda Martin Vychopeň se dnešní tiskové konference zúčastnil na straně řečníků.

Vedle Sokola a Trojana jsou zakládajícími členy unie advokáti Tomáš Gřivna, Marek Nespala, Filip Seifert, Petr Toman a Václav Vlk. "My nejsme žádná parta z hospody, žádná parta kamarádů. Každý máme svůj svět a své klienty. To, co nás přivedlo dohromady, je stejné vědomí, že se tu děje něco, co by se tady dít nemělo," poznamenal k tomu Sokol.

Mezi postupy, které unie kritizuje, zmínili advokáti vedle kauzy Lessyho i trestní stíhání exposlanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy či někdejšího generálního ředitele Vězeňské služby Luďka Kuly.

Trojici exposlanců hájili právě Nespala, Gřivna a Trojan. V případu údajného podplacení zákonodárců "trafikami" figurují i Toman se Seifertem, kteří obhajují obviněného Fuksova exnáměstka Romana Bočka. Advokáti státnímu zastupitelství vyčítají v tomto případě konkrétně to, že přehlížel poslaneckou imunitu jejich klientů, kteří strávili měsíc ve vazbě, než Nejvyšší soud rozhodl, že jsou vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení.

V kauze Kuly, který byl v roce 2012 obviněn ze zneužití pravomoci kvůli nákupu objektu ve Vidnavě, unie upozorňuje na porušování ustanovení o příslušnosti žalobců. Nejvyšší soud až loni předal případ příslušnému státnímu zástupci, který následně Kulovo obvinění zrušil. Spolek navíc poukázal na to, že nákup budovy ve Vidnavě schválil tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil po doporučení odborné komise, kterou vedla současná šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová.

Za "mimořádný případ nezákonnosti" pak unie považuje trestní stíhání exstarostky Libušína Marie Minaříkové, která byla zproštěna obžaloby ze zpronevěry a zneužití pravomoci až po 11 letech.

Sdílejte článek

Související

Pavel Blažek (ODS), ministr spravedlnosti.

Ministr spravedlnosti Blažek se chce v lednu setkat se státními zástupci

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se chce počátkem ledna setkat v Brně s představiteli Unie státních zástupců. Zamíří také na Nejvyšší státní zastupitelství a na Nejvyšší soud i Nejvyšší správní soud. Uvedl to po dnešním jednání s vedením České advokátní komory (ČAK).

Více souvisejících

státní zástupci justice soudy

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy