Růst platů ve zdravotnictví? Vláda naslibovala, peníze ale nejsou

Praha - Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) sice schválila zvýšení platů o 3,5% státním zaměstnancům, teď se ovšem ukazuje, že bude problém. Například ve zdravotnictví, kde měly mzdy růst už od listopadu. Co se stalo?

Jednak miliarda korun vyčleněná letos na platy nebude stačit i pro zdravotníky, jednak se peníze zdravotnictví dostanou do nemocnic pouze skrze úhradovou vyhlášku. A ta se právě mění vždy až k 1. lednu, novelizovat ji v průběhu roku není možné. Připouští to ministerstvo práce a sociálních věcí v důvodové zprávě k návrhu nových platových tabulek, který má ve středu na programu vláda.

Ministerstvo zdravotnictví by podle mluvčí Štěpánky Čechové mohlo sice vyzvat ředitele nemocnic, aby peníze dali zaměstnancům v mimořádných odměnách, raději by ale postupovalo standardní cestou. "Tu teprve hledáme. Nemůžeme dopustit, aby zdravotníci nic nedostali, a nechceme ani být brzdou přidání pro ostatní. Uvidíme, co se podaří vyjednat," řekla.

Na příští rok se předběžně dohodl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s předsedkyní zdravotnických odborů Dagmar Žitníkovou, že tarifní platy v nemocnicích stoupnou o pět procent. Potřebná částka ve výši 3,47 miliardy korun na to podle propočtů ministerstva zdravotnictví bude k dispozici. Podle informací ČTK ale na navýšení tarifů o 3,5 procenta letos resort peníze nemá. Pokud mají zdravotníci dostat přidáno, bude muset zřejmě vláda tyto peníze v nějaké oblasti najít.

Návrh ministerstva práce, vedle konkrétní podoby platových tabulek zohledňující schválené navýšení, také staronově upravuje možnosti užití takzvaných plovoucích tarifů. Ty dávají zaměstnavateli právo určit platový stupeň v rámci dané třídy libovolně, nikoliv striktně podle délky praxe.

Široký okruh zaměstnanců, u nichž tak mohou zaměstnavatelé postupovat, se zúží do podoby platné do roku 2011. Bude se týkat dvou hlavních skupin. Tou první jsou málo kvalifikované pracovní síly zařazené v prvním až pátém stupni, u nichž doba praxe podle důvodové zprávy neovlivní kvalitu výkonu práce a které si nijak nezvyšují kvalifikaci. Do druhé spadají povolání, kde výkonnost s léty praxe neroste, například baletky nebo vrcholoví sportovci.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Vláda rozhodla o budoucnosti lékařských pohotovostí. Změní se zřizovatel

Povinnost zajistit občanům základní síť lékařských pohotovostních služeb má přejít z krajských úřadů na zdravotní pojišťovny. Návrh příslušné novely zákona o zdravotních službách ve středu schválila vláda. Schválila rovněž návrh novely zákona o sociálních službách, kterým se má přesunout agenda související s vyplácením nepojistných sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem a s vydáváním průkazů osoby se zdravotním postižením z pracovišť Úřadu práce ČR pod Českou správu sociálních zabezpečení.

Více souvisejících

ministerstvo zdravotnictví nemocnice mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 38 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

Útočí Izrael v Libanonu? Hizballáh tvrdí něco úplně jiného

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý prohlásilo, že izraelské jednotky nevstoupily na území Libanonu, navzdory tvrzení Izraele o zahájení částečné ofenzívy na jihu země, zaměřené na pozice Hizballáhu poblíž společné hranice. Uvedl to server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy