Do zdravotnictví potečou peníze i v době krize, vláda novelu schválila

Praha - Vláda schválila návrh novely zákona o zdravotním pojištění, která má zavést mechanismus zajišťující financování systému v dobách ekonomické recese. O souhlasu kabinetu s návrhem ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) novináře informovalo tiskové oddělení vlády. Podle novely by tzv. anticyklický mechanismus měl zajistit náhradu výpadku prostředků zdravotního pojištění za ekonomické krize. V dobách ekonomického rozvoje by příspěvek státu naopak klesal.

Od roku 2017 by podle návrhu měla být zavedena pravidelná automatická valorizace plateb státu. Ta by měla být vázána na všeobecný vyměřovací základ pro účely důchodového pojištění a doplněna právě anticyklickým mechanismem. Stát odvádí pojistné za 5,95 milionu lidí.

Pro letošní rok je vyměřovací základ za státní pojištěnce stanoven na 6444 korun, platba za osobu a kalendářní měsíc činí 870 korun. Po přijetí navržené změny by v roce 2017 měsíční platba státu stoupla na 943 korun, celkem by stát zaplatil 66,2 miliardy, proti letošnímu roku o 3,5 miliardy korun víc. Při pravidelné valorizaci by do roku 2020 stoupla měsíční platba státu na 1066 korun a stát by zaplatil celkem 76 miliard. Za roky 2017 až 2020 by tak na odvodech stát vydal navíc 13,3 miliardy korun.

Anticyklický mechanismus by se uplatnil přes koeficient počtu státních pojištěnců, který by vycházel z aktuálního stavu zaměstnanosti.

Související

Více souvisejících

Vláda ČR Zdravotnictví Svatopluk Němeček

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy