Placení za obyčejné plomby se nelíbí Svazu pacientů, hrozí protesty

Praha – Svaz pacientů ČR odmítá placení za tmavé amalgámové plomby, jak to navrhuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Prezident Svazu pacientů Luboš Olejár v neděli uvedl, že kvůli tomu může ministr počítat i s organizovanými protesty.

Svaz pacientů tvrdí, že chce s Hegerem spolupracovat. "Pokud byste trval na tom, co jste řekl stomatologům, počítejte s naším rozhodným odporem a třeba až organizováním pacientských protestů," poznamenal Olejár.

Pacienti se bouří po té, co ministr Heger navrhnul zavést přímou platbu pacientů za obyčejné tmavé plomby. Hovořil o tom na valné hromadě České stomatologické komory (CSK) v sobotu. Tím dal ale podle Olejára Heger jasně najevo, že podléhá "bílé zubařské kartelové lobby".

"Místo, aby stát dbal o důslednou kontrolu prevence o zuby s motivací občanů chodit ke svému zubaři, tak k již omezujícímu poplatku při první návštěvě u zubaře by mělo dojít k plnému zaplacení i té nejzákladnější amalgámové plomby," konstatoval Olejár.

V případě, že se Hegerův návrh podaří prosadit, dojde podle prezidenta Svazu pacientů nejen k rozpadu preventivní péče o zuby, ale i k nekontrolované ceně za základní ošetření zubů. "Amalgámové plomby patří mezi základní zdravotní péči a proto je beze vší pochybnost nutné úhradu za ně ponechat na zdravotních pojišťovnách," dodal.

Heger chce, aby byla v blízké době zavedena u plomb spoluúčast pacientů. Ti za amalgámové náhrady nedoplácejí. V současnosti platí za obyčejné plomby 220 korun zubařům zdravotní pojišťovny. Stomatologové by rádi prosadili, aby pacienti ve věku 18 až 65 let platili za plombu u zubaře.

Podle zkušeností stomatologů navíc již v současnosti lidé dávají častěji přednost plombám, které si musí hradit sami. Z pojištění je totiž hrazena pouze takzvaná černá plomba, ovšem jenom z amalgámu, který přímo v ordinaci namíchá sestra. Pokud dávku amalgámu připravuje strojek, pacient hradí i tuto plombu.

Související

Více souvisejících

zubaři Leoš Heger svaz pacientů

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 23 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy