Petr Benda: Výzva VZP mi přijde jako populistické gesto

Ústí nad Labem - Za populistické gesto považuje Petr Benda (ČSSD), krajský radní Ústeckého kraje a předseda představenstva Krajské zdravotní výzvu VZP, aby nemocnice snížily počet lůžek, že zbude více peněz na platy lékařů. Benda ve středu řekl agentuře Mediafax, že mu chybí záruky pojišťovny.

„Přijde mi to jako trochu populistické gesto, protože platí úhradová vyhláška, podle které musíme vykonat 94 procent nasmlouvané péče v referenčním období 2009, abychom dostali 98 procent úhrady stejného referenčního období, VZP by tedy měla říci i druhou část a zaručit, že pokud snížíme péči, dostaneme úhrady, které jsou nasmlouvány. Všiml jsem si, že výzva VZP je určena jak krajům a obcím jako zřizovatelům nemocnic, tak malým státním nemocnicím. Například naše Masarykova nemocnice je na úrovni velké státní fakultní nemocnice. Zřizovatelé by se měli spíše chopit toho, aby byly zrušeny některé malé nemocnice, které zbytečně tříští finanční prostředky,“ uvedl Benda.Krajská zdravotní sdružuje pět velkých nemocnic v majetku Ústeckého kraje. V loňském roce hospodařila se ziskem, který se předběžně pohybuje mezi 60 až 70 miliony korun."Téma počtu lůžek akutní péče je probíráno již řadu let, zatím bez konkrétního výsledku. Olomoucký kraj v této souvislosti dosud žádnou výzvu VZP k jednání neobdržel. Pokud nás VZP vyzve k jednání, rádi se jej zúčastníme. Je však nutné dodat, že jakýkoliv zásah do lůžkového fondu by měl být předmětem dohody mezi ministerstvem zdravotnictví, Českou lékařskou komorou a zřizovateli nemocnic," reagoval na výzvu VZP Ivo Heger z tiskového oddělení kanceláře olomouckého hejtmana.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP nemocnice

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 53 minutami

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

před 1 hodinou

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

před 2 hodinami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 8 hodinami

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy