Heger nalezl pro platy lékařů dvě miliardy korun, Kubek požaduje záruky

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nalezl uvnitř svého rezortu dvě miliardy korun na zvýšení platů lékařů. Oznámil to v pátek po jednání s šéfem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem a předsedou Lékařského odborového klubu (LOK) Martinem Engelem.

"Po dlouhém hledání zdrojů a přehodnocení rychlosti postupu reformy jsme uvnitř zdravotnického systému našli zdroj dvou miliard korun," uvedl ministr Heger. Je si prý vědom, že poměry lékařů v nemocnicích jsou špatné. "V tento moment jsme pro to, aby se poměry zlepšily, udělali maximum," dodal ministr.

Nabídka je ze strany ministerstva potažmo vlády definitivní. "Chtěl bych tímto vyzvat lékaře, kteří se k výpovědím přidali, aby je stáhli," řekl. Peníze podle něj dostanou managementy nemocnic prostřednictvím navýšení úhrad za péči a jsou určené zejmena na platy lékařů.

"Podle mých propočtů by si každý lékař měl ročně přijít o 100 tisíc korun hrubého," uvedl ministr.

Šéf České lékařské komory Kubek vstřícný krok ministerstva uvítal, požaduje však garance. "Musí existovat garance, že ty dvě miliardy skutečně půjdou na platy lékařů a neskončí v podivných zakázkách. Dále musí existovat garance, že všichni lékaři, kteří vezmou svou výpověď zpět, se budou moci do své práce vrátit," uvedl Kubek. Postupně požaduje zvýšení platů veškerého zdravotnického personálu.

Podle Kubka se nynější navýšení platů bude pohybovat v úrovních 15 až 50 korun hrubého na hodinu.

Předseda LOK Engel uvedl, že další kolo jednání s ministrem ho čeká v pondělí, v úterý jednají předsedové místních organizací LOK. Až poté se definitivně odboráři rozhodnou, zda výpovědi stáhnou zpět.

Zároveň ale sdělil, že garance všech lékařů na místa, z nichž dali výpověď, je pro něj zásadní. "Já přece nemůžu říkat lékařům, aby se vrátili do práce, a zároveň jim neslíbit, že bude kam," uvedl Engel.

Ministr Heger ale oponoval, že ministerstvo nemůže v demokratické zemi garantovat práci každému jednotlivci. "To je věcí zákoníku práce a jednotlivých nemocnic," řekl ministr.

Související

Městský soud v Praze, ilustrační fotografie.

Tušl stráví 19 měsíců za mřížemi kvůli dotírání na Kubka a Flegra

Pražský městský soud v pondělí potvrdil dezinformátorovi Patriku Tušloi souhrnný trest odnětí svobody v délce 19 měsíců za pronásledování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a výtržnictví před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra a předchozí trestné činy. Dnešní rozhodnutí není pravomocné. 
Lékaři, ilustrační fotografie.

Odloží se stovky operací, avizují lékaři. Dohoda podle Kubka není na obzoru

Výpovědi z přesčasů už podalo více než 6100 lékařů, kteří tak budou chybět ve směnách, uvedli zástupci České lékařské komory (ČLK). V českých nemocnicích se nachází i oddělení, kde protestuje sto procent lékařů. Od prosince tak sice bude zajištěna akutní péče, ale odloží se stovky operací a tisíce ambulantních návštěv. 

Více souvisejících

Milan Kubek

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy