Nemocnice vítají návrh ministra Hegera na zvýšení platů lékařů

Praha - Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) vítá návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který nalezl uvnitř svého rezortu dvě miliardy korun na zvýšení platů lékařů. Nemocnice v pátečním prohlášení však upozorňují na to, že jde pouze o návrat k úhradám v roce 2009.

"V tomto smyslu tedy nejde o zvýšení letošních úhrad," upozorňuje asociace.Nemocnice nesouhlasí s ministerstvem snížit počet akutních lůžek o deset tisíc. Podle asociace tento krok sám o sobě nepřinese žádnou úsporu. "Ve skutečnosti jde o návrh podstatně omezit finanční prostředky pro nemocnice, tedy o pravý opak toho, o co protestující lékaři usilují," tvrdí asociace. Návrh ministerstva jde podle nich opačným směrem než zdravotnictví našich nejvyspělejších sousedů Rakouska a Německa.Ministerstvo podle Hegera našlo peníze uvnitř zdravotnického systému. Nabídka je ze strany ministerstva potažmo vlády definitivní. "Chtěl bych tímto vyzvat lékaře, kteří se k výpovědím přidali, aby je stáhli," prohlásil Heger po jednání se šéfem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem a předsedou Lékařského odborového klubu (LOK) Martinem Engelem.Šéf České lékařské komory Milan Kubek vstřícný krok ministerstva uvítal, požaduje však garance. "Musí existovat garance, že ty dvě miliardy skutečně půjdou na platy lékařů a neskončí v podivných zakázkách. Dále musí existovat garance, že všichni lékaři, kteří vezmou svou výpověď zpět, se budou moci do své práce vrátit," uvedl Kubek. Postupně požaduje zvýšení platů veškerého zdravotnického personálu.Předseda LOK Engel uvedl, že promluví s lékaři v pondělí. Až poté se definitivně odboráři rozhodnou, zda výpovědi stáhnou zpět. 

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger nemocnice

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Izrael: Část íránských raket jsme sestřelili, hrozba dalšího útoku pominula. Izraelci opouští kryty

Izraelská armáda oznámila, že obyvatelé Izraele mohou opustit protiletecké kryty, protože bezprostřední hrozba útoků z Íránu "prozatím" pominula. Záchranáři v Tel Avivu hlásí dva lehce zraněné osoby v důsledku šrapnelů a několik dalších osob bylo ošetřeno kvůli lehkým zraněním, která utrpěli při úprku do úkrytu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy