VZP projedná s nemocnicemi omezení lůžek akutní péče

Praha - Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) pověřila v pondělí ředitele Pavla Horáka, aby začal s poskytovateli nemocniční péče jednat o omezení akutních lůžek. Po jednání rady o tom informoval její předseda Marek Šnajdr (ODS).

"Výběru lůžek k rušení musí předcházet základní analýza. Tu bude pojišťovna mít hotovou do dvou měsíců," řekl Šnajdr. Zároveň zdůraznil, že je nutné, aby se k případnému rozhodování o zúžení sítě lůžek účastnily všechny české zdravotní pojišťovny.

Snížení fondu lůžek akutní péče v českých nemocnicích o 10 tisíc navrhla VZP minulý týden. Tento krok má podle ní pomoci do zdravotnictví přidat více peněz.

Šnajdr také uvedl, že pokud by se vláda s lékaři dohodla na dvou miliardách na platy, pak by 70 procent této částky měla na svých bedrech VZP. "To znamená 1,4 nebo 1,5 miliardy," řekl. Podle něj by takovou sumu pojišťovna byla schopna vytáhnout ze svých rezervních fondů.

"V rezervních fondech jsou tři miliardy korun. Problémem ale je, že již v letech 2009 a 2010 jsme lékařskou péči dopláceli právě z těchto rezerv, takže i pro letošek s nimi počítáme. Pokud je teď z fondu vytáhneme, budeme je muset někde najít," uvedl Šnajdr. Dodal, že nikdo nemůže čekat, že by takové peníze VZP získala "mávnutím kouzelného proutku".

"Museli bychom přijmout úsporná opatření a ani pak by nešlo o triviální matematický úkol," uzavřel předseda Správní rady.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy