Hejtman vysočiny píše lékařům. Zůstaňte!

Jihlava - Kraj Vysočina kvůli výpovědím lékařů chystá krizová opatření. Od poloviny února chce začít propouštět pacienty z nemocnic a rušit plánované operace, hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) lékaře prosí, aby zůstali.

"Pokud se nedohodneme, začneme od 11. února propouštět ze čtyř krajských nemocnic odoperované pacienty a rušit plánované zákroky tak, aby 1. března nenastal problém, že se o ně nebude mít kdo postarat," prohlásil Běhounek.

Krizová opatření se navíc na Vysočině mají dotknout i pacientů vyžadujících pravidelnou či akutní péči. „Velké problémy budou mít nemocnice hlavně na odděleních ARO. A také prosím lékaře, aby zůstali a pomohli pacientům, kteří dojíždějí na dialýzu. Takových je v kraji okolo sto padesáti,“ dodává Běhounek.

Že se na omezení provozu chystají i nemocnice, potvrdila mluvčí jedné z nich. "Pro dialyzované pacienty už vyjednáváme péči jinde. Pacientům s plánovanými operacemi je odkládáme na jiný termín," sdělila mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petra Černo.

Hejtman se navíc v pátek obrátil na protestující lékaře otevřeným dopisem, v němž je žádá o návrat. "Jako lékař a kolega chápu vaši nespokojenost. Podhodnocení náročné lékařské profese, neřešení nakupených problémů a léta slibů bez konkrétního výsledku - to vše narostlo do situace, kdy žádáte konečně konkrétní řešení. Máte na to právo," píše hejtman Běhounek, bývalý primář ortopedie nemocnice v Pelhřimově.

Zároveň ale prosí lékaře o přehodnocení svého postoje. „Jako hejtman nemohu souhlasit s rozsahem a hloubkou dopadů vašeho dosud neměnného postoje. Pokud odejdete, způsobíte největší problémy pacientům a všem svým kolegům a spolupracovníkům. Ještě jednou vás proto prosím, zůstaňte se svými pacienty,“ vzkazuje hejtman lékařům. Otevřené dopisy už v souvislosti s výzvou putovaly z Vysočiny premiérovi i poslancům. O řešení situace v nich žádali starostové měst na Žďársku i ředitelé nemocnic.

Pět nemocnic na Vysočině může opustit až 656 lékařů, výpověď jich tu totiž podalo celkem 56 procent. Nejvíce jich odchází z nemocnic v Jihlavě (68 procent) a v Novém Městě na Moravě (62 procent), nejméně pak v Pelhřimově (35 procent). Právě pelhřimovské nemocnice by se díky tomu jako jediné nemusela chystaná krizová opatření zatím týkat.

Související

Jiří Štěpán

Odvolání ministra Petříčka má uvnitř ČSSD zastánce i kritiky

Někteří regionální politici ČSSD kritizují odvolání spolustraníka Tomáše Petříčka z funkce ministra zahraničí těsně po sjezdu strany. Míní, že jde o vyřizování účtů. Petříček na sněmu neuspěl jako kandidát na předsedu strany, šéfem zůstal Jan Hamáček. Podle nového místopředsedy strany Jiřího Běhounka a některých dalších krajských zástupců sociální demokracie měl Petříček odstoupit sám.
Jan Hamáček na sjezdu ČSSD.

Hamáček před sjezdem ČSSD neřekl, koho by si přál mít ve vedení strany

Vicepremiér Jan Hamáček nechce před sjezdem ČSSD, kde bude v pátek a sobotu obhajovat funkci předsedy strany, vzkazovat, koho by si přál ve svém týmu ve vedení sociální demokracie. ČTK řekl, že jsou mu blízcí lidé typu nynější místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jany Maláčové a poslance a bývalého hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka.

Více souvisejících

jiří běhounek

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy