Zdravotníci plošně přidáno nedostanou, víc bude za směnnost

Praha - Asociace nemocnic ČR dnes oznámila, že všichni zdravotníci v nemocnicích příští rok plošně přidáno nedostanou. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nepovažuje plošné přidávání za spravedlivé. O růstu výdělků v nemocnici by podle něj měli rozhodnout jejich ředitelé.

"My tady žijeme v bludu, kdy politici slibují lékařům a sestrám, že jim navýší platy, a potom to nedělají, protože to ani nemůžou udělat. Ředitel nemocnice rozděluje peníze... Ředitel je odpovědný za péči a personál, že ho dobře zaplatí. Nemůžeme mu nadiktovat všechno, co má dělat," řekl novinářům Babiš. Dodal, že jeho vláda "explicitně říká", že se zvýší jen příplatek sestrám za směny z 2000 na 7000 korun.

"Zásadní podmínkou dohody (o hrazení péče v nemocnicích) je, že právním předpisem nebudou paušálně zvýšeny sazby v platových tabulkách, neboť v tomto případě by zdroje zdravotních pojišťoven na takovéto navýšení nestačily a chybějící prostředky by pak musel zajistit stát," uvedla v tiskové zprávě předsedkyně asociace Jaroslava Kunová.

Ministerstvo zdravotnictví dohodu mezi nemocnicemi a pojišťovnami respektuje. "Tato dohoda počítá s nárůstem příplatku za směnnost a zbývající nárůst mezd a platů se musí uskutečnit v mezích této dohody," sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. 

Odbory na zvýšení trvají, podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové jim je premiér přislíbil. Zvýšení příplatku za směnnost o 5000 korun vítají. 

Žitníková už požádala Babiše o další schůzku, příští týden ve středu má o zvyšování mezd podle ní jednat i Rada hospodářské a sociální dohody ČR. "Neumíme si představit, že premiér nedodrží dohody," dodala.

Podle ní jsou pro zvýšení platů dvě možné cesty. Odbory ministerstvo požádaly o změnu zákona a další navýšení plateb za státní pojištěnce. Druhou možností je podle nich využití rezerv zdravotních pojišťoven.

Dohoda počítá s navýšením příplatku za práci v třísměnném provozu ze současných 2000 korun v menších a 3000 korun ve fakultních nemocnicích o 5000 korun. Podle asociace to musí pro vybrané kategorie zajistit právním předpisem společně ministerstva zdravotnictví a práce.

Související

Nemocnice Na Bulovce

Na Bulovce při tragické záměně pochybili dva pracovníci. Jednomu hrozí výpověď

Analýza pražské Fakultní nemocnice Bulovka odhalila pochybení dvou zaměstnanců v případu tragické záměny pacientek, kdy jedna z žen chybně absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice s ní jedná o odškodnění, potvrdil ředitel zařízení Jan Kvaček. Zatímco jeden ze zdravotníků zůstává mimo službu a jeho budoucnost je nejistá, druhý bude v nemocnici nadále pracovat pod odborným dohledem. 

Více souvisejících

Zdravotnictví nemocnice Andrej Babiš mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA pomohou Ukrajině v roce 2025 znovu zaútočit a vytlačit Rusy z okupovaných území, oznámil Sullivan

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy