Zdravotní pojišťovny zveřejní platby nemocnicím

Praha - Právníci občanského sdružení Platforma zdravotních pojištěnců požadují zveřejnění dokumentů o platbách pojišťoven zdravotnickým zařízením. Podle nich se dělají stejné operace různě draze. V pátečním vydání o tom informují Hospodářské noviny (HN).

Když právníci požádali Vojenskou zdravotní pojišťovnu, aby jim podle zákona o volném přístupu k informacím poskytla smlouvy o úhradách, které má s jednotlivými zdravotnickými zařízeními, narazili. Museli by za to zaplatit 80 tisíc korun. Dokumenty totiž nikdo nemá po ruce a musely by se vyhledávat. Dozvěděli se, že by to bylo zhruba na půl měsíce práce. Ptali se přitom v podstatě na úplně základní věci - kam přesně směřují peníze z veřejného zdravotního pojištění. To by totiž rozptýlilo spekulace o tom, že se například za operaci slepého střeva platí různým nemocnicím různě, podle toho, jak "šikovně" si jejich management úhrady nasmlouvá.

Jenže pojišťovnám se skládat účty moc nechce. Přehled o platbách nemá dokonce ani ministerstvo zdravotnictví. "Teprve se pokoušíme ty informace získat," řekl HN ministr Leoš Heger. Platforma zdravotnictví ho však zřejmě předběhne. Po týdnech dohadování už získala první část balíku informací od největší české pojišťovny VZP. A v porovnání s ceníkem Vojenské pojišťovny v podstatě zadarmo - za pět tisíc korun. "Je to teprve začátek, řadu našich dotazů musíme ještě více konkretizovat, abychom se dostali ke skutečným výsledkům, už ale jednoznačně víme, že v systému jsou nerovnosti a že dochází k plýtvání," shrnuje první poznatky Michala Filipová z platformy.

A její slova dokládají i první zveřejněná data: průměrný pražský pojištěnec VZP je o pět tisíc korun dražší než ten, který se léčí ve Zlíně. Na zdravotním pojištění přitom platí oba stejně. "To může ukazovat na dvě věci. Buď se někde léčí zbytečně dráž, a nebo jsou někde lidé naopak podléčeni. Nabízí se jim toho méně," vysvětluje Ondřej Dostál, expert na zdravotní právo. Ani jedno z vysvětlení není podle něj přijatelné.

Související

Více souvisejících

Zdravotnictví zdravotní pojišťovny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy