Praha lékařům: Na stažení výpovědí čekáme jen do pondělka

Praha - Praha v pondělí rozhodne o tom, jestli kvůli situaci ve zdravotnictví vyhlásí krizový stav. Po sobotní poradě na pražském magistrátu to řekl šéf pražské ODS a předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný.

Magistrát svolal sobotní poradu kvůli novým požadavkům lékařských odborů. Ty vyzvaly nespokojené lékaře, aby přes podepsanou dohodu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) zatím nestahovali výpovědi.

Odboráři se tak postavili za jednoho ze svých lídrů Martina Engela. Nelíbí se jim, že Vinohradská nemocnice v Praze nechce předsedu Lékařského odborového klubu (LOK) Engela vzít zpět na jeho místo. Vedení nemocnice tvrdí, že už za něj má náhradu.

K solidaritě s Engelem vyzval lékaře v sobotu i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. "Ten případ považujeme za podpásovku. Teď by lékaři měli zvážit svoje další kroky," uvedl Zavadil po celostátní konference členských organizací ČMKOS v pražském Kongresovém centru.

"Vyzývám LOK, aby jednal v duchu memoranda a aby lékaři své výpovědi stáhli," řekl v sobotu Šťastný.

Podle něj se ale metropole musí připravit na to, že odboráři budou v protestu pokračovat a nemocnice jich nebudou mít dostatek. "Je velká pravděpodobnost, že memorandum bylo nebo bude porušeno. Praha nemůže čekat, až bude 28. února a nastane krizová situace na hranici válečného stavu," vysvětlil Šťastný. "V pondělí v jednu hodinu odpoledne se sejdeme na magistrátu se zástupci pražských nemocnic. Pokud nepotvrdí, že lékaři stáhli své výpovědi a že jsou nemocnice schopny provozu, vyhlásíme krizový stav. Nebudeme čekat ani o vteřinu déle," dodal Šťastný.

Na operativní poradě byli v sobotu také zástupci policie a zdravotníků. Praha počítá s tím, že pro zajištění péče bude muset v některých místech omezit dopravu. "Pokud se s lékaři nedomluvíme, budeme muset přistoupit k některým opatřením, která umožní rychlý převoz pacientů do nemocnic," řekl radní pro zdravotnictví Ivan Kabický (ODS).

Policie počítá s tím, že by na velkých komunikacích vyhradila jízdní pruhy jen pro záchranky. "Máme dostatečný počet strážníků i techniku, která může zajistit jak převoz pacientů, tak lékařských týmů," potvrdil ředitel pražské Městské policie Vladimír Kotrouš.

Pokud by se k 1. březnu lékaři do nemocnic nevrátili, musely by záchranky převážet pacienty do vzdálenějších zařízení, cestovat by musely také týmy zdravotníků. "Pro zdraví pacientů je samozřejmě klíčová doba, kterou na cestě do nemocnice stráví. Policie má právo přednostní jízdy a v tomto případě počítáme s tím, že jí budeme využívat," dodal Kotrouš.

Odboráři počítají s tím, že situaci pomůže uklidnit ministr Heger. Ten by měl podle nich domluvit řediteli Vinohradské nemocnice. Boris Šťastný ale v sobotu připomněl, že odmítá jakýkoli politický tlak a že je v zájmu zdraví pražanů, aby lékaři dohodu dodrželi. Znovu také popřel, že by na současné situaci měla jakýkoli podíl ODS, jak dříve uvedl Engel. "Vyzývám všechny, aby se vyvarovali jakémukoli politickému tlaku na manažery nemocnic. Je pouze v jejich kompetenci rozhodnout o tom, koho zaměstnají," řekl s tím, že podle českého právního řádu nelze v tomto smyslu zaměstnavatele ovlivnit.

Nejasná situace zatím panuje ve většině nemocnic v jednotlivých regionech Česka. Lékaři čekají se stažením výpovědí do příštího týdne, o návrat do zaměstnání zatím požádali jen jednotlivci.

Související

Nemocnice Na Bulovce

Na Bulovce při tragické záměně pochybili dva pracovníci. Jednomu hrozí výpověď

Analýza pražské Fakultní nemocnice Bulovka odhalila pochybení dvou zaměstnanců v případu tragické záměny pacientek, kdy jedna z žen chybně absolvovala zákrok, při němž potratila. Nemocnice s ní jedná o odškodnění, potvrdil ředitel zařízení Jan Kvaček. Zatímco jeden ze zdravotníků zůstává mimo službu a jeho budoucnost je nejistá, druhý bude v nemocnici nadále pracovat pod odborným dohledem. 

Více souvisejících

Zdravotnictví lékaři Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy