Exkluzivně: Jak funguje tísňová linka 112? Pořad TV Prima ukazuje nesmysly, říká mluvčí záchranářů

ROZHOVOR - Už minulý čtvrtek vydal Integrovaný záchranný sbor obsáhlé tiskové prohlášení k pořadu Linka 112. I přes veškeré výhrady však zůstává ve vysílání TV Prima, která celou kauzu označila za nedorozumění. Tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová společně s primářem MUDr. Ondřejem Fraňkem pro server EuroZprávy.cz detailně popisují, v čem je pořad zavádějící.

V tiskovém prohlášení jste např. uvedli: "V jejich postupech v komunikaci s volajícími se (operátoři) dopouštějí řady chyb i profesně nepřijatelných kroků." Dokázala byste popsat, jakých chyb se tedy např. tvůrci a "herci" v pořadu dopouštějí?

Zásadně nepřijatelný je především celkový přístup operátorek, pro které je téměř každý volající "hysterický" a tomu odpovídá i jejich komunikační styl plný odsudků, bez empatie a schopnosti profesionální práce s volajícím ve stresu.

Jako příklad významných medicínsky odborných chyb můžeme uvést např. opakovanou diagnostiku příčiny poruchy dýchání "od boku" jako "astmatický záchvat" při zcela netypických příznacích, kdy operátorka vůbec neuvažuje o jiných možných příčinách potíží (třeba vdechnutí cizího tělesa).

Zásadně chybné jsou také poskytované instrukce - např. požadavek aplikace jakéhosi náhodně nalezeného neznámého "modrého spreje", instrukce k dýchání studeného vzduchu u (domnělého) astmatika apod. Drobných chyb je pak celá dlouhá řada.

Zároveň nevylučujete, že je možné, že se v pořadu angažují profesionální operátoři ZZS, nicméně konstatujete, že v tom případě vystupují jako soukromé osoby, a distancujete se od nich. Máte tedy informace, že tomu tak skutečně je?

Informace o účasti profesionálních operátorů nemáme potvrzené. Majitel soukromé zdravotní dopravní služby, vystupující v seriálu v roli lékaře, na operačním středisku záchranné služby nikdy nepracoval.

Není však možné vyloučit žádnou možnost - od toho, že za odbornou stránkou stojí nějaký opravdu špatný, "vyhořelý" operátor, přes to, že jde o někoho, kdo se za operátora jenom vydává nebo že ke zkreslení došlo na úrovni tvůrců scénáře.

V čem spočívá nepochopení základních principů práce operátorů a neznalost rozdílů mezi linkou 112 a národní linkou tísňového volání 155? Můžete tyto základní rozdíly v práci operátorů na obou těchto linkách popsat?

Zásadním zkreslením, které považujeme za významné klamání veřejnosti, je prezentace TCTV (telefonní centrum tísňového volání – pozn.red.) 112 jako místa, odkud se řídí celý integrovaný záchranný systém. To naprosto neodpovídá skutečnosti - operační řízení jednotlivých složek probíhá na úrovni jejich operačních středisek, což jsou místa fyzicky odlišná od TCTV. Jinak to ani nejde, v rámci každého kraje se souběžně řeší desítky událostí, což opravdu nezvládnou tři operátorky v přestávkách mezi lakováním nehtů...

Ve skutečnosti se každý hovor z TCTV 112 musí někam přepojit a předat, a kvůli tomu vždy naopak dochází ke zpoždění jak v poskytnutí kvalifikovaných instrukcí, tak ve vyslání pomoci ve srovnání s přímou volbou příslušné tísňové linky.

Takže operátoři linky 112 žádné odborné zdravotnické rady a doporučení nedávají?

Ne, jde o další zásadně klamnou představu, která opět vůbec neodpovídá realitě. Ze zákona jsou k tomu kompetentní pouze zdravotničtí pracovníci, tedy operátoři linky 155. Není to jenom formální, ale především faktická věc - kvalitní práce na lince 155 skutečně vyžaduje velmi široké znalosti a zkušenosti s řešením akutních zdravotních stavů a nejde ji dělat na základě příručky nebo nějakého kurzu. To je myšlenka srovnatelná s informací, že lehčí operace v nemocnici provádí vrátný.

Přítomnost kvalifikovaných operátorů-zdravotníků je jedním z významných rysů našeho tísňového systému a vede k zásadně lepším výsledkům v záchraně pacientů v kritickém stavu. Je až nedůstojné obhajovat skutečnost, že posuzovat zdravotní stav a indikovat léčbu musí profesionální zdravotníci.

Linka 112 je tísňová linka, na kterou se lze dovolat ve všech státech Evropské unie. Kdo přesně je však jejím zřizovatelem na území České republiky?

Provoz Telefonních center tísňového volání 112 (TCTV 112) zajišťuje v ČR Hasičský záchranný sbor.

Uvítala by ZZS, pokud by TV Prima pořad stáhla z vysílání, či po konzultaci s vámi věrohodně upravila?

Podle našeho názoru by bylo vhodné pořad stáhnout zejména z důvodu prezentace zavádějících, někdy až nebezpečných představ o poskytování první pomoci a fungování Integrovaného záchranného sboru,. Zvláště když podtext celé věci je bezvýhradně komerční.

Související

Více souvisejících

Záchranná služba TV Prima Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy