Kuřáci a opilci by měli u lékařů platit víc!

Praha - Pacienti, kteří nezneužívají péče lékařů a dodržují jejich doporučení, by měli být zvýhodněni. Naopak kuřáci, opilí a další jim podobní by měli u lékaře platit víc. Myslí si to Platforma zdravotních pojištěnců. Informuje o tom iDNES.cz.

Platforma podporuje návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), podle kterého by se regulační poplatky měly stát příjmem zdravotních pojišťoven. Ohrazuje se však proti výši poplatků, a sepsala proto dokument, který pošle do Poslanecké sněmovny a příští týden i ministru Hegerovi.Poplatky jsou podle Platformy zdravotních pojištěnců nespravedlivé. Podle jejího člena a specialisty na zdravotní právo Ondřeje Dostála by měli být zvýhodněni ti, kteří se ke svému zdraví chovají odpovědně. Lidé, kteří si ho neváží, by naopak měli platit víc.Více by podle něho měli platit kuřáci, opilci, kteří jsou často na pohotovosti, nebo lidé, kteří se neřídí doporučeními lékařů. Naopak menší částku by podle něho mohli platit chroničtí pacienti, kteří svůj zdravotní stav nemohou zlepšit, i když se snaží.Platforma kritizuje i návrh ministra Hegera, podle kterého by pacienti, kteří navštíví specialistu bez doporučení obvodního lékaře, měli platit 200 korun. Ministr tak chce zabránit současnému stavu, kdy lidé obejdou i několik specialistů, aniž by si o tom tito lékaři mohli dát nějakým způsobem vědět."Pokud specialista od pacienta za návštěvu dostane 200 korun, může jej to motivovat tyto pacienty častěji přijímat," cituje iDNES.cz Dostála, který pochybuje o fukčnosti takového opatření.Poplatky by se měly platit jednorázově na konci rokuPodle Dostála si pacienti často stěžují, že ani nevědí, za co platí poplatky. Proto navrhuje, aby se vyúčtovávaly jednorázově, třeba na konci každého roku. Lidé by si pak mohli ověřit, za jaké služby platí."Pojišťovna by navíc mohla poplatky posuzovat konkrétně a například ze sociálních důvodů od přirážky upustit. Pojištěnec by měl možnost nechat vyměřenou částku přezkoumat nezávislým orgánem," dodává pro iDNES.cz Michala Filipová.Lékaři s podobnými změnami nesouhlasí. Prezident České lékařské komory Milan Kubek už dříve řekl, že je proti posilování vlivu zdravotních pojišťoven na úkor pacientů.

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger poplatky ve zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 10 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy