V šesti nemocnicích nedostali lékaři přidáno, upozorňují odboráři

Praha - Regionální organizace LOK-SČL v úterý zhodnotila plnění memoranda, které uzavřeli lékaři s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). Dohodou sjednané navýšení platů proběhlo po celém Česku s výjimkou šesti nemocnic, které hlásí problémy, informoval v úterý šéf LOK-SČL Martin Engel.

Ačkoliv platby od pojišťoven kryjící navýšení platů dosud do většiny nemocnic nepřišly, ve většině z nich proběhlo navyšování platů bez problémů. V některých nemocnicích však kvůli tomu ředitelé lékařům mzdy nezvýšili, a to ve Zlíně, Vsetíně, Uherském Hradišti, Mělníku a v Písku. V některých jiných nemocnicích zase lékaři nemají navýšení zaručené ve smlouvě v nárokové složce mzdy."Vedení Zlínského kraje již počátkem března nepodepsalo dohodu o memorandu a v současné době, když nemocnice nedostaly peníze od pojišťoven, se situací odmítlo zabývat a vůbec se k ní vyjadřovat," informovala Marcela Henčlová, krajská koordinátorka LOK-SČL pro Zlínský kraj a členka celostátního předsednictva.LOK-SČL proto slíbil, že ohlídá, aby platy byly lékařům navýšeny i ve zbylých nemocnicích. "Vedení LOK-SČL bude rozhodně trvat na tom, aby i v těch nemocnicích, kde k navýšení platů ještě nedošlo, byly lékařům za rok 2011 poukázány finanční prostředky v celkové výši odpovídající desetiměsíčnímu zvýšení mezd, tedy již od března," dodal Engel.Lékařští odboráři také hovořili o současné politické situaci, která ovlivňuje přípravy zdravotnických reforem. "Od ukončení akce Děkujeme, odcházíme uplynuly již více než dva měsíce, ale nemám pocit, že by se příprava reformních zákonů ve zdravotnictví výrazně posunula kupředu," poznamenal Martin Engel. Ten chtěl již minulý týden o problémech jednat s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, plánovaná schůzka byla ale ze 14. dubna kvůli vypjaté politické situaci přeložena na 21. dubna tohoto roku.Memorandum, kterým byla ukončena akce Děkujeme, odcházíme, garantuje všem nemocničním lékařům navýšení tarifů o pět až osm tisíc korun do března 2011. Příští rok platy lékařů vzrostou o 10 procent, do roku 2013 budou dosahovat 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi. Dohoda také upravuje spolupráci odborů, ČLK, odborných společností a asociací sester s ministerstvem zdravotnictví na systému vzdělávání, změnách kompetencí zdravotníků a přípravě reformních a protikorupčních kroků.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

lékaři mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy