Sršeň: Protesty lékařů nejsou fér! Jsme v krizi a oni mají nejvyšší platy!

Praha - Protesty lékařů za zvyšování platů od ledna příštího roku nejsou fér a lékaři si jen málo uvědomují, jak dobře na tom vlastně jsou, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Vyplývá to z pondělního prohlášení ministerstva.

"Vyjadřujeme politování nad tím, že Lékařský odborový klub a jeho vedení nevidí bezprecedentní růst platů v dobách ekonomických těžkostí jako jednoznačné pozitivum a místo toho zahajuje protestní akce. Zároveň nebere v potaz hospodářskou realitu současné Evropy, ani uzavřené memorandum, které nemluví o dalším zvyšování platů ihned od 1. ledna 2012," uvedl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.Ministr Leoš Heger (TOP 09) k tomu řekl, že si velmi váží práce zdravotníků. "Všechny mé dosavadní kroky svědčí o tom, že se jim snažím za jejich práci zajistit odpovídající ohodnocení. Od podpisu memoranda jsem vždy postupoval tak, abych nalezl maximální objem financí na uspokojení mzdových požadavků zdravotníků. Díky tomu vzrostla průměrná mzda lékaře ve fakultních nemocnicích o více než 20 procent," řekl.Ministerstvo také argumentuje tím, že lékaři jsou jedinou skupinou v rámci veřejného sektoru, které v roce 2011 rostly platy. "Prakticky ve všech ostatních segmentech platy stagnují či dokonce klesají. Podle dat ministerstva práce a sociálních věcí za první pololetí letošního roku v platové sféře neexistuje skupina, která by měla vyšší platy než lékaři, a to včetně řídících pracovníků, vědců a IT specialistů," tvrdí Sršeň.Odboráři by tak své kritické postoje měli podle ministerstva poměřovat také situací ostatních zaměstnanců.Ministerstvo také opět připomnělo, že svůj slib v rámci uzavřeného memoranda chce v každém případě dodržet. "Nacházíme se ale v době krize, a není jasné, jestli v příštím roce nepřijde její druhá fáze. Ministerstvo proto zvolilo pomalejší růst platů, který neohrozí nejenom pacienty, ale ani stabilitu systému veřejného zdravotního pojištění," uzavřel Sršeň.

Související

Více souvisejících

lékaři mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bennett po raketových útocích vyzval k likvidaci íránských jaderných zařízení

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett ve středu vyzval k rozhodné akci zaměřené na likvidaci íránských jaderných zařízení. Reagoval tak na nedávné raketové útoky Íránu na Izrael. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy