Heger bere Čechům slevy! Skončí bonusy v lékárnách?

Praha - Pokud ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nezíská pro novelu zákona o regulaci reklamy dostatečnou podporu do úterý, kdy jedná Sněmovna, navrhne jako poslanec plénu, aby bod byl přerušen, a novelu předloží později.

Řekl to dnes ČTK. Zdravotní výbor se novelou zabýval ve čtvrtek, společné stanovisko nedal. Hlavní spor byl o to, zda v lékárnách umožnit nadále bonusy, či je zakázat. Od zákazu bonusů Heger ustoupit nehodlá.

"Musím o tom ještě vést nějaké rozhovory, takže nedám v tuto chvíli definitivní stanovisko. V každém případě se budeme snažit, aby návrh prošel - jestli ještě budeme shánět hlasy dalších poslanců a bude rozumnější počkat, to se ještě rozmyslíme," řekl ministr. Raději prý předloží normu za měsíc, než aby byla smetena ze stolu.

Ministr chce novelou zamezit tomu, aby řetězcové lékárny dávaly pacientům na receptové léky třicetikorunový bonus, kterým jim kompenzují regulační poplatek. Zdravotní pojišťovně ale účtují lék bez bonusu. Ta úhradu započte pacientovi do ochranného limitu, a pokud ho pacient překročí, pojišťovna peníze vrací. Uhradí tak tuto částku dvakrát a zdravotnímu pojištění unikají peníze.

Lékárenské řetězce se ale hájí a tvrdí, že poskytováním slev žádný zákon neporušují. "Jednoznačně na tom vydělává pacient," konstatoval pro Českou televizi šéf jedné z lékárenských sítí Pavel Vajskebr.

Proti záměru ministra zdravotnictví se staví i koaliční partner ODS; argumentuje, že by Heger zákazem třicetikorunových slev jen zbytečně zasáhl do konkurence mezi lékárnami. Poslanci budou o Hegerově návrhu jednat na začátku prosince. Zákaz by mohl začít platit během prvního čtvrtletí příštího roku.

"Návrh novely zákona o reklamě je výrazně protikorupční, takže budí vášně a nelibost některých poslanců, kteří podle mě nechtějí, aby se některé regulace zpřísnily," zhodnotil postoj výboru Heger. Za sporem lze podle něj vidět už předvolební boj, kdy někteří poslanci ODS, zklamaní ve svých ambicích na post ministra zdravotnictví, hledají záminku, aby práci ministra TOP 09 mohli blokovat.

Podle celoevropského průzkumu užívá léky předepsané či doporučené lékařem necelá polovina mužů (42 %) a zhruba dvě třetiny žen (62 %). Nejvyšší výdaje mají vedle důchodců ženy od 15 do 34 let, a to zejména kvůli nákladům za antikoncepci.

Téměř polovina Češek a Čechů bere nějaký lék, vitaminový či potravní doplněk, nejčastěji na tlak, bolest, chřipku a nachlazení, ženy častěji než muži. S věkem přibývá těch, kteří užívají lék na recept, u volně prodejných to neplatí.

Nejméně užívají léky lidé ve věku 25 až 34 let, jen každý pátý, s věkem počty rostou až k téměř 89 procentům mezi seniory nad 75 let.

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger Lékárny slevy

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 4 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Drama na závodech v Jičíně: Několik zraněných po havárii mezi diváky

Záchranáři zasahovali v sobotu dopoledne u nehody při motocyklových závodech v Jičíně. Událost si vyžádala pět zraněných osob. Příčinou a okolnostmi incidentu se zabývá policie. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy