Pacientka se zadusila výkaly, kauza síťových lůžek je zpět. Bude někdo potrestán?

Brno - Nejvyšší soud (NS) dal matce postižené dívky, která zemřela v síťovém lůžku, novou šanci na omluvu od Psychiatrické léčebny Bohnice. Případem se musí znovu a důkladněji zabývat Městský soud v Praze. Tentokrát už nemůže vycházet z předpokladu, že hranice lidské důstojnosti osob s vážnou duševní chorobou je vymezena jinak než u zdravých lidí. Podobný výklad není přípustný, zdůraznil Nejvyšší soud v rozsudku z letošního května.

Lidská důstojnost je podle soudu pro všechny osoby stejná - bez ohledu na jejich společenský status. "Rozsah lidské důstojnosti nelze snižovat ani podle druhu onemocnění, zvlášť ve vztahu k mentálně postižené osobě, která sama nemá možnosti se účinně těmto útokům bránit," stojí v rozhodnutí senátu s předsedou Lubomírem Ptáčkem.

O ženu se prvních 25 let jejího života starali rodiče. Do bohnické léčebny ji umístili až poté, co ji už nedokázali sami zvládnout. V posledních dnech před smrtí v roce 2006 prý trávila většinu času v síťovém lůžku, protože podle personálu ohrožovala sebe i okolí. V lůžku také zemřela, když pozřela vlastní výkaly a zadusila se.

Matka podala žalobu, v níž tvrdila, že léčebna jednak v osudný den zanedbala dohled, jednak dlouhodobě nadužívala omezovací prostředky, konkrétně síťové lůžko. Zásah do lidské důstojnosti dcery spatřovala matka také v jejím ostříhání do hola a dlouhé fixaci na mobilní toaletě.

Městský soud v Praze v roce 2010 nepřiznal matce omluvu za snížení lidské důstojnosti dcery. Zdůraznil, že smyslem péče nebylo pacientku vyléčit, ale zklidnit. Matka sama předtím souhlasila s tím, že zdravotníci v případě nutnosti umístí dceru do síťového lůžka.

Zároveň ale Městský soud stanovil, že se léčebna musí omluvit. Vrchní soud v Praze ovšem jako odvolací instance rozsudek změnil a žalobu zcela zamítl. Vycházel přitom z názoru, že péče o pacientku byla adekvátní, takzvaně lege artis, a žádné pochybení se neprokázalo.

Městský soud v Praze bude nyní případ řešit znovu.

Před několika lety kritizovala britská spisovatelka Joanne Rowlingová zavírání těžkých pacientů českých psychiatrických nebo sociálních zařízení do klecových a síťových lůžek. Vláda pak tuto praxi v ústavech sociální péče zrušila, v léčebnách se ale dále používá – podobně jako v jiných evropských zemích.

Diskuzi o vhodnosti tohoto opatření znovu oživil případ z ledna 2012, na který upozornil list Právo. Jednapadesátiletá žena totiž spáchala v psychiatrické léčebně v Dobřanech na Plzeňsku sebevraždu tím, že se oběsila v síťovém lůžku.

„V naší léčebně se od toho roku 2006 nepoužilo, pokud vím, ale neříkám, že to je dobře," potvrzuje primář oddělení ochranné léčby z pražské bohnické léčebny Jiří Švarc. Na některé pacienty je totiž nutné v nejkrajnějších případech použít takzvané omezovací prostředky, aby nemohli ublížit sobě ani ostatním.

„Takže v tomto případě – já ten případ neznám – ale v tomto případě vybrali síťové lůžko, což je jeden z nejmírnějších omezovacích prostředků. A kdyby někdo zakázal síťová lůžka, tak by zbývaly jenom omezovací prostředky jiné, jako je třeba přikurtování nebo medikace, které nemusí být v daném případě tolik efektivní," vysvětluje.

„Existuje sedm základních omezovacích prostředků. Nejčastěji se používá přikurtování, to je například v případě okamžité, náhlé agrese. Je to velmi krátký omezovací prostředek. Používá se terapeutická izolace, to znamená umístění do samostatné místnosti, v případě nějaké dlouhodobé mánie, deprese, psychózy, kdy ten člověk nějak dlouhodoběji ohrožuje okolí nebo sebe," popisuje lékařskou praxi.

Podle primáře Švarce se pacienti umísťují do síťových lůžek na základě individuálních kritérií. V některých případech, jako jsou třeba mentální choroby, kde je potřeba dlouhodobější omezení, se podle něj jedná o skutečně mírný prostředek, který může věci prospět.

(Zdroj: rozhlas.cz)

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Zásadní výzvou reformy psychiatrie je podle Válka péče o dětské pacienty

Zásadní výzvou, která čeká reformu psychiatrické péče, je v současné době péče o dětské pacienty. Aktivity reformy ale nutné koordinovat s kraji a obcemi. V tiskové zprávě k zasedání Národní rady pro duševní zdraví (NRDZ) to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Rada původně podléhala přímo Úřadu vlády, od změny vlády se ale nesešla. Ministerstvo zdravotnictví v polovině listopadu rozhodlo o jejím přesunu pod svůj úřad, poprvé se sešla minulý týden.
Ilustrační foto

Lékaři v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle veřejného ochránce práv zvyklí mluvit

Lékaři a další zdravotníci v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle zjištění veřejného ochránce práv zvyklí mluvit o jejich hospitalizaci nebo průběhu léčby. Dětští pacienti se tak stávají pouhým objektem péče, což může ovlivnit jak průběh, tak i úspěšnost jejich léčby, míní ombudsman. Pracovníci kanceláře ombudsmana absolvovali návštěvy v pěti psychiatrických nemocnicích, dnes na tiskové konferenci informovali o výsledcích. Souhrnnou zprávu z návštěv ombudsman zveřejnil i na svém webu.

Více souvisejících

psychiatrie soudy

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

včera

Chřipka, covid, nachlazení, zápal plic, černý kašel... V Česku začíná sezóna respiračních onemocnění

Nyní je ideální doba na očkování kvůli rostoucímu počtu respiračních onemocnění. I když je zatím případů chřipky jen málo, denně je hlášeno více než tisíc případů covidu. Na tiskové konferenci to uvedla hlavní hygienička Barbora Macková. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy