Česko má přísně tajnou nemocnici za 100 milionů ročně. Je připravená na ebolu?

Těchonín - Smrtící vir ebola zasáhl už třetí neafrický stát. Nemocnice v oblasti kanadského Toronta léčí s horečkou pacienta, který nedávno navštívil Nigérii. Česko ale zatím nehodlá zavést ani kontroly cestujících na letišti.

V případě, že by se k nám smrtící virus dostal, bude pacient převezen do pražské nemocnice na Bulovce. Pro podobné případy máme přitom vybudované Centrum biologické ochrany v Těchoníně za dvě miliardy korun. Nikdo jej ale nepoužívá.

Před dvanácti lety byla vybudovaná právě pro případ, že by se v Česku objevila smrtelně nakažlivá nemoc jako sars nebo ebola.

Nemocnice naštěstí nikdy nemusela zasahovat. Jenže i v tom je háček. Její provoz stojí sto milionů ročně. A dosud tam ve špičkovém zařízení ležel jediný pacient. I v případě, že by k nám dorazila smrtící ebola, zřejmě zůstané prázdné. První cesta by byla do pražské nemocnice na bulovce, a to i za cenu evakuace ostatních pacientů.

Na co drahé centrum v Těchoníně máme, je nekonečná záhada. Pro případ potřeby tu nejsou lékaři ani sestry.

Už několikrát se mělo centrum rušit nebo využít pro vědecké účely. Nic z toho se zatím neděje a miliony korun utíkají dál. Česko se sice zavázalo Alianci, že v případě potřeby centrum poskytne jejím členům. Paradoxem je, že podle platného zákona se v Česku nesmí léčit cizinci nakaženi čtvrtou virovou skupinou. Tedy právě ebolou nebo sars.

Související

Martin Netolický

Netolický nehodlá žádat o aktivaci nemocnice v Těchoníně

Žádat o aktivaci vojenské infekční nemocnice v Těchoníně na Orlickoústecku nemá smysl. Personál, který by tam pečoval o covidové pacienty, by chyběl jinde. ČTK to dnes řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD). V regionu jsou již nemocnice přeplněné, pečují o více než 500 pacientů s koronavirem. Proto dnes kraj využil pomoci Polska a převezl tam jednu pacientku.
Ilustrační foto

"Tajný" Těchonín stále není dokončen, centrum přitom už stálo 2,9 miliardy

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se zaměřil na způsob, jakým resort obrany využíval v letech 2002 až 2014 peníze ze státního rozpočtu na zajištění biologické ochrany. Kontroloři spočítali, že Ministerstvo obrany za výstavbu a provoz Centra biologické ochrany Těchonín dosud zaplatilo 2,9 miliardy. Z této částky detailně prověřili více než 274 milionů korun. Specializované zdravotnické vojenské zařízení v Těchoníně, které představuje jeden z hlavních prvků biologické ochrany České republiky, stále není dokončené, což ohrožuje plnění spojeneckých závazků České republiky vůči NATO.

Více souvisejících

Nemocnice v Těchoníně (tajné zařízení ČR) Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 42 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy