Česko plánuje postavit 50 pomníků legionářům, Rusko dělá problémy

Praha - Památku československých legionářů by v Rusku mělo v budoucnu připomínat až 50 pomníků. Nyní jich je deset, další tři by mohly vyrůst ještě letos a rozpracováno je dalších deset. ČTK to řekl Pavel Filipek z ministerstva obrany, který má na starosti válečné hroby českých a československých vojáků po celém světě. V plánu je také obnovení pomníku v Japonsku nebo postavení nového v Bělorusku a Kazachstánu.

Podle Filipka legionáři na památku svých druhů postavili 40 až 50 pomníků, do dnešních dnů se z nich zachovaly pouze dva, jeden z nich ve Vladivostoku. Ostatní byly v době Sovětského svazu zničeny. Českoslovenští legionáři, kteří proti sovětům svedli řadu bojů, byli totiž považováni za nepřátele. Na místech jejich hrobů a pomníků byly často stavěny továrny a obytné domy. Obnova pomníků je spojena se stoletým výročím od začátku války i od začátku zakládání legií.

Letos by měly být odkryty pomníky v Penze, kde bude mít symbolicky podobu průřezu železničním vagonem, v Syzrani a Uljanovsku (tehdejším Simbirsku), kde připomene 74 vojáků, kteří padli nebo byli nezvěstní. Jeden raněný legionář byl bolševiky umučen.

Zatímco spolupráci s federálními ruskými úřady Filipek hodnotí vcelku pozitivně, potíže musí řešit třeba s místními úřady v Samaře, kde je vztyčení už hotového pomníku několik let odkládáno. "Gubernie i vedení města nám hází klacky pod nohy," řekl.

Pomník podle něj již tři roky leží připraven v kamenické firmě, v minulosti již dokonce byla naplánována cesta ministra obrany Alexandra Vondry na slavnostní odhalení. Úřady ale na poslední chvíli instalaci pomníku neschválily. Mnozí místní obyvatelé jsou totiž stále ovlivněni sovětským náhledem na československé legionáře, kteří byli podle tehdejší historiografie "kontrarevolucionáři najatí západním imperialismem", poznamenal Filipek.

Na letošní rok je také naplánováno odhalení nového pomníku v Tokiu. V hlavním japonském městě byl kříž na památku vojáků postaven již v roce 1919, při jednom ze zemětřesení byl ale zničen. Nový bude prosklený ve stylu tradiční japonské architektury. Do Tokia byli českoslovenští vojáci převáženi do místních nemocnic, aby se léčili z infekčních chorob.

Další pomník by mohl být letos odhalen v Kazachstánu v Petropavlovsku při návštěvě prezidenta Miloše Zemana a rovněž v běloruském Bobrujsku, kde je pohřbeno 15 československých legionářů. Část z nich zemřela na infekční nemoci, další se utopili. Pomník bude mít půdorys, který připomene místní pevnost.

Ministerstvo obrany by chtělo dosáhnout stavu, kdy bude jméno každého českého nebo československého vojáka připomenuto na některém z pomníků. V zahraničí nyní ministerstvo eviduje 2504 hrobů, ve kterých je uchováno 18.889 ostatků českých a československých vojáků.

Dalších asi 11.700 obětí konfliktů připomíná 212 pietních míst. Válečné hroby českých nebo československých vojáků jsou v řadě evropských zemí, na Blízkém východě, USA a Kanadě, ale také v Afghánistánu, na Bahamách, v Panamě nebo v Indickém oceánu a Rudém moři, kde byli pohřbeni českoslovenští legionáři vracející se ze sibiřské anabáze.

Související

Ministerstvo obrany

Česko získalo další peníze na munici pro Ukrajinu. Jsou ze zmrazených ruských aktiv

Česko získalo další významný zdroj prostředků na financování dodávek velkorážové munice na Ukrajinu. Jde o výnosy z financí zmrazených v zemích Evropské unie ruské centrální bance poté, co Rusko zahájilo začátkem roku 2022 svou agresi proti Ukrajině. Informovalo o tom ministerstvo obrany v tiskové zprávě zaslané serveru EuroZprávy.cz.

Více souvisejících

ministerstvo obrany historie

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 41 minutami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

Polsko se ocitlo na ruském seznamu zemí s destruktivní neoliberální ideologií

Polsko se ocitlo na ruském seznamu zemí s "destruktivní neoliberální ideologií", která je v rozporu s "tradičními ruskými duchovními a morálními hodnotami". V pátek o tom informovala nezávislá ruská webová stránka Mediazona.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy