Smrtící koktejl: Pokus s lékem skončil tragicky, drakonický trest nakonec nepadl

Zlín - Evžen Sedlář (26) dnes odešel od krajského soudu ve Zlíně se sedmiletým nepodmíněným trestem vězení. Muž prováděl experimenty s léky a to stálo v březnu v Luhačovicích život chlapce (†18). Sedlář se k činu doznal a tragických následků litoval. Svou roli v případu ovšem sehrál i alkohol.

"Jednalo se o souhrn velice nešťastných náhod, po nichž zemřel mladý člověk," uvedl předseda senátu Jiří Dufek. Soud výši trestu dlouho zvažoval. Vzal v úvahu Sedlářův postoj i spoluvinu ostatních účastníků akce a dospěl k názoru, že desetiletý trest navrhovaný státním zástupcem Leem Foltýnem by byl nepřiměřeně přísný. Sedlářovi ale uložil i ambulantní protialkoholní léčbu a musí také uhradit rodině zemřelého náhradu škody 1,7 milionu Kč.

Foltýn poukázal na to, že trestní sazba je pro tento případ drakonická, ale podle něj není možné uložit trest pod její spodní hranici.

Sedlář trest přijal. Přiznal, že mladíkovi a jeho kamarádce nabídl léky, o kterých nevěděl, co mohou způsobit a s nimiž neměl zkušenosti. Mladí lidé k nim navíc pili alkohol. Podle obžalovaného byli všichni tři účastníci tragického dýchánku uživateli marihuany a pervitinu. Zkušenosti s těmito drogami u soudu přiznala i dívka, která experiment stejně jako Sedlář přežila. Obhájce Josef Kapušňák upozornil i na to, že si léky aplikovali dobrovolně.

Podle obžaloby ale Sedlář léky poškozenému a jeho o pět měsíců mladší kamarádce poskytl. Je známo, jak se neštěstí stalo, protože mladí lidé se při experimentu nahrávali na mobilní telefon. Sedlář dvojici nabídl, aby šla k němu domů, že tam má "nějaké náplasti, které je přivedou do rauše". Šlo o léčebné transdermální náplasti, které užívají při nesnesitelných bolestech lidé nemocní například rakovinou nebo AIDS.

Osmnáctiletému muži bylo později špatně a upadl do bezvědomí. Jeho kamarádka se Sedlářem bezvládného mladíka odvezla domů, kde ho předali rodičům s tím, že se jejich syn opil. Mladík vlivem kombinace medikamentů a alkoholu druhý den ráno zemřel.

Podle lékařů se mladík udusil zvratky, kterých se oslabené tělo nebylo schopno zbavit. Smrtelná ale podle nich byla i samotná dávka kombinace léků a alkoholu, který muž vypil. Oběma dalším lidem bylo zle, hrátky s léky ale přežili.

Toto udělá kombinace léků s alkoholem

Některá antibiotika a léky používané k léčení infekcí včetně tuberkulózy mohou vyvolat v kombinaci s alkoholern zčervenáni, nevolnosti, zvracení, bolesti hlavy, bušení srdce a prudké změny krevního tlaku. Může se také zrychlit tepová frekvence, dojít k poškození jater nebo srdeční či mozkové příhodě.

U některých léků používaných při léčení diabetu mellitu (cukrovky) - tzv. perorální antidiabetika PAD dochází v kombinaci s alkoholem k prudkému poklesu krevního cukru, zčervenání, nevolnosti, zvracení, bolestem hlavy, bušení srdce, prudkým změnám krevního tlaku a pádům.

Nitroglycerin v kombinaci s alkoholem působí zrychlení tepu, prudké výkyvy krevního tlaku, závratě, mdloby a srdeční nebo mozkové příhody.

Některé léky používané při léčení hypertenze (hypotenziva) v kombinaci s alkoholem vyvolávají závratě, mdloby a nepravidelnost srdečního rytmu.

Diazepam v kombinaci s alkoholem může zvyšovat agresi, i když běžnější je prohloubení útlumu, což s sebou nese jiná rizika (hrozba bezvědomí a zástavy dechu).

Některé léky používané při vředové chorobě žaludku v kombinaci s alkoholem působí zrychlení tepu a prudké změny krevního tlaku.

Alkohol v kombinaci s cytostatiky může způsobovat nebezpečné komplikace týkající se trávicího ústrojí, imunity a krvetvorby.

Hypolipidemika (léky snižující krevní tuky) v kombinaci s alkoholem mohou způsobit závažná jaterní poškození, informuje alkoholik.cz.

Související

Více souvisejících

soudy léky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč jsou kraje tak důležité? Bez nich bychom jen těžko čerpali peníze z eurofondů

Čeští občané druhý den vyráží k volbám do krajských zastupitelstev. Vláda ponechala původní termín navzdory povodňové situaci. Víkendové volby jsou důležité už kvůli tomu, že si občané vybírají své zástupce do boje o evropské fondy.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy