Praha - Nakupujete podle ceny? Chyba, upozorňuje odbornice na zdravou výživu Karolína Hlavatá s tím, že na prvním místě by měli zákazníci koukat na složení potravin a jejich nutriční hodnotu. Dospělý by měl za den přijmout 7000 až 13.000 kilojoulů.
Za den by člověk měl sníst zhruba dvě kila potravin. U těch, které kupuje běžně a složení zná, stačí ověřit, do kdy se mají spotřebovat. Po tomto datu už se nesmějí prodávat, týká se to třeba mléčných výrobků. Datum minimální trvanlivosti znamená, že potraviny, například rýže či koření, se mohou prodávat dál pod podmínkou, že jsou zdravotně nezávadné.
"Když si chci vybrat něco neznámého, kde nemám ponětí o skladbě, tak se musím podívat na informace na obale o složení. Jsou v sestupném pořadí, takže na prvním místě je surovina, které je v dané potravině nejvíc," upřesnila Hlavatá.
Například u čokolády by na prvním místě měla být kakaová hmota a ne cukr, u müsli tyčinky obiloviny. Když člověk chce dobrou paštiku či párek, měl by si porovnat údaje na více výrobcích a vybrat ten, kde je nejvyšší podíl masa. Vodítkem je i množství surovin v potravině, čím méně jich je k výrobě použito, tím lépe.
Při čtení obalů řada lidí sleduje jako první přídatné látky, tzv. éčka. Svoji rizikovou úlohu mají, pokud člověk pije litry slazených barvených limonád a vaří z instantních potravin. Pokud ale základem jídelníčku jsou přírodní, běžné potraviny, jsou obavy z éček zbytečné.
Bílkoviny jsou hlavním stavebním prvkem tkání, dospělý by jich za den měl přijmout 60 až 100 gramů. Sacharidy jsou nejrychlejším zdrojem energie, jsou důležité pro správné fungování mozku, denní dávka je 245 až 499 gramů.
Ve stravě jsou důležité i tuky, umocňují chuť a pomáhají vstřebávání některých vitamínů, tělo je potřebuje i k tvorbě hormonů. Za den by člověk měl ve stravě mít 50 až 105 gramů tuku. Přednostně vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které si tělo neumí vytvořit.
Čím jsou nám omega-3 mastné kyseliny prospěšné?
Omega-3 MK mají na naše zdraví opravdu velký rozsah účinků. Pomáhají například zvyšovat imunitu a zlepšit odpověď těla na zánět (působí hojivě a protizánětlivě), urychlují hojení ran, snižují teplotu, hladinu LDL cholesterolu v krvi a krevní tlak.
U diabetiků, kteří mají v jídelníčku dostatek omega-3 MK, dochází ke zmírnění potíží a méně často se u nich rozvinou cévní komplikace cukrovky (více se o cukrovce dočtete zde).
Omega-3 MK mají významný vliv na ochranu srdce a cév, takže snižují riziko poškození cév aterosklerózou a snižují výskyt srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Srdce chrání omega-3 MK také před arytmií (poruchou srdečního rytmu).
Také náš mozek a celá nervová soustava jsou příznivě ovlivněné dostatkem omega-3 MK. Zlepšuje se paměť, vztah ke společnosti i náladová vyrovnanost, klesá riziko Alzheimerovy choroby. U některých psychických onemocnění dochází ke zlepšení (např. deprese nebo schizofrenie).
Nejlepším zdrojem omega-3 MK jsou tučnější mořské ryby (losos, sleď, makrela, pstruh) a jiní mořští živočichové, dále vlašské ořechy, řepka, sója (a oleje z nich), lněný a konopný olej.
Abychom měli dostatek omega-3 MK, stačí jíst alespoň 2x týdně tučnější mořské ryby a k tomu zařadit alespoň občas do jídelníčku vlašské ořechy, sóju, různá semínka a další ořechy, radí server viscojis.cz.
Z olejů bychom měli používat především olej řepkový a olivový, jen výjimečně slunečnicový. Občas pak ještě můžeme použít třeba do salátů olej lněný nebo konopný. Ty je ale potřeba uchovávat v ledničce, aby se omega-3 MK nerozkládaly.
Související
Čína se naplno pustila do boje se stárnutím. Laboratoře pro dlouhověkost slibují, že se dožijeme 150 let
Rh faktor v těhotenství: Co se může stát, když si krev „nesedne“?
Aktuálně se děje
Aktualizováno před 21 minutami
Nebezpečné počasí hrozí už dnes večer. Výstraha se týká celé ČR
před 44 minutami
Trump měl na telefonu Putina. Hovor byl dobrý a produktivní, tvrdí šéf Bílého domu
před 1 hodinou
Vážná nehoda na Benešovsku. Na místě hořelo
před 2 hodinami
Smrt Bardotové zasáhla i české politiky. Ozvali se Babiš či Klempíř
před 3 hodinami
Příměří u jaderné elektrárny v Záporoží. Začaly kritické opravy vedení
před 4 hodinami
Muž s nožem v Budějovicích vyhrožoval kolemjdoucím. Policista ho zpacifikoval
před 4 hodinami
Francie oplakává Bardotovou. O dojmy se podělil i prezident Macron
před 5 hodinami
Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany
před 7 hodinami
Hazard, jaký se nevidí. Žena v Krkonoších bruslila na tenkém ledu i s kočárkem
před 8 hodinami
Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová
před 8 hodinami
Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec
před 9 hodinami
Zimní počasí na přelomu roku. Napadnout mohou desítky centimetrů sněhu
před 10 hodinami
Trump přivítá Zelenského. Zbývá deset procent a plán bude hotový, tvrdí Kyjev
před 11 hodinami
Anonym vyhrožoval střelbou v teplickém obchodním domě. Policie po něm pátrá
před 12 hodinami
Předpověď počasí: Poslední týden roku bude ve znamení pravé zimy
včera
"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině
včera
Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry
včera
Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti
včera
Období hlubokého otřesu a nejistoty. Rok 2025 se zapíše do dějin Evropské unie
včera
Revoluce ve válčení. USA podle expertů vytváří zbraně, které budou využívat umělou inteligenci
Americké ministerstvo války učinilo zásadní krok k transformaci moderního válčení spuštěním nové platformy GenAI.mil. Podle vojenské expertky Emelie Probasco představuje tento nástroj „kritický první krok“, který má americkým vojákům a civilním zaměstnancům Pentagonu umožnit bezpečné experimentování s umělou inteligencí přímo v jejich každodenní pracovní agendě.
Zdroj: Libor Novák